ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура03/11/2020

ГРАД ДОБИЈА ПРВУ ЗВАНИЧНУ МОНОГРАФИЈУ

 

TРЕБИЊЕ, 3. НОВЕМБРА /СРНА/ - Монографија "Tребиње - мој град", на око 380 страница доноси причу о Tребињу - историји, значајним личностима, развоју и перспективама града, а излази на српском језику, на ћирилици, те у енглеском преводу.

 

Монографија је луксузно опремљена, са корицама рађеним у златотиску, модерног дизајна и високог квалитета текстова и фотографија.

На ексклузивном издању дуже од годину и по дана радило је више од 30 аутора и приређивача, фотографа, преводилаваца, лектора и графичких дизајнера.

На званичном сајту града Требиња наведено је да је прича о Tребињу организована у тематске цјелине: "Културно-историјско насљеђе", "Град умјетника", "Спорт", "Природно благо", "Људи и обичаји", "Привреда", "Ново доба", "Гастрономија" и "Живот кроз фотографију", које су приредили стручни сарадници и новинари из тог града.

Монографија доноси и животописе заслужних Tребињаца - Светог Василија Острошког и Tврдошког, војводе Луке Вукаловића, архимандрита Нићифора Дучића, Мића Љубибратића, Луке Ћеловића, Јована Дучића, Атанасија Поповића и Чеда Капора.

Текстуални дио монографије чине и ауторски прилози о Требињу, које потписују градоначелник Мирко Ћурић, доцент Архитектонског факултета у Београду Владимир Парежанин, умировљени владика захумско-херцеговачки Атанасије и познати сценариста Феђа Исовић.

За потребе монографије снимљено је више од 1.500 фотографија, од којих је за опрему издања изабрано више од 300, међу којима су и до сада непубликоване историјске фотографије града, које су тек ријетки грађани имали прилику да погледају.

Издавач монографије је град Tребиње, а уредник Божо Морић.

Изграду монографије су помогли "Електропривреда Републике Српске", Tуристичка организација града Tребиња, "Хидроелектране на Tребишњици" и "Водовод" Tребиње.

Прво издање монографије "Tребиње - мој град" у тиражу од 300 примјерака неће бити комерцијално и служиће искључиво као поклон, за потребе Градске управе, њених установа и предузећа.