ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија01/12/2020

УНАПРЕЂЕЊЕ САРАДЊЕ ЋЕ СТИМУЛИСАТИ НОВЕ ПОСЛОВНЕ АКТИВНОСТИ

 

САРАЈЕВО, 1. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић изразио је наду да ће формирање пословне асоцијације између Норвешке и БиХ допринијети унапређењу сарадње привредних субјеката и успостављању још бољих економских контаката између двије земље, што ће стимулисати пословне активности и довести до креирању нових радних мјеста у БиХ.

 

Петричевић, који је присуствовао званичном покретању "НББА" пословне асоцијације Норвешке и БиХ, истакао је да постоје примјери добре пословне сарадње између Норвешке и Републике Српске, прије свега у области металне индустрије и енергетике, гдје неколико компанија обавља производњу за потребе норвешких партнера или послује на норвешком тржишту.

Он је нагласио да ће се у наредном периоду истражити нове могућности појачане сарадње компанија из БиХ и Норвешке, у различитим областима индустрије и додао да не треба занемарити и потенцијал дијаспоре која домаће привреднике може још боље приближити страним партнерима, саопштено је из Министарства привреде и предузетништва Републике Српске.

Петричевић je подсјетио на кампању Министарства привреде и предузетништва под слоганом "Српска – Република могућности", која је започета у марту, али је остала у сјени дешавања са пандемијом.

Према његовим ријечима, циљ кампање је промоција привредних потенцијала и истицање бројних предности и могућности за директне стране инвестиције у Српску.

Петричевић је појаснио да кампању прате видео-спот преведен на неколико страних језика, интернет портал за инвеститоре и промотивна брошура за привлачење инвеститора и улагање у различите привредне секторе Републике Српске.

Он је изразио увјерење да ће се након завршетка пандемије појачати интересовање страних компанија за инвестиције на овим просторима, прије свега због доброг географског положаја и саобраћајне повезаности са земљама ЕУ.

Петричевић је исказао посебну захвалност амбасадору Норвешке у БиХ Олаву Реинертсену зато што се акитвно укључио у промоцију кампање која истиче све природне ресурсе и привредне потенцијале којима располаже Републикa Српска.