ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво01/12/2020

ПРЕМИНУО БОЖИДАР АВЛИЈАШ

 

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 1. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Доктор економских наука Божидар Авлијаш преминуо је у 93. години од посљедица заразе вирусом корона, потврђено је Срни из круга породице.

 

Авлијаш је био први предсједник "Српског интелектуалног форума" из Српског Сарајева и главни уредник листа "Глас српског интелектуалца".

Аутор је збирке пјесама "Сјеме звијезда" и књиге "Економија - знање, инвестиције, профит, стабилност".

Божидар Авлијаш рођен је 7. јануара 1927. године у Војковићима, општина Источна Илиџа.

Радну каријеру започео је након демобилизације из ЈНА крајем 1947. године, прво као књиговођа Земљорадничке задруге Которац, а затим као финансијски ревизор Среског задружног савеза Сарајево.

Био је истраживач у Заводу за трговину БиХ, савјетник за систем цијена Републичког завода за цијене, савјетник у Републичком секретаријату за финансије БиХ, савјетник у Извршном вијећу БиХ, савјетник у Привредној комори БиХ, савјетник у Савјету Савеза синдиката БиХ и најзад као директор Сектора за планирање развоја и економски систем у Пословном систему УНИС Сарајево.

Уз рад је у Сарајеву завршио нижу гимназију, средњу економску школу и економски факултет.

Почетком 1988. године одбранио је докторску дисертацију о теми "Удруживање /концентрација/ рада и средстава /капитала/ као фактор ефикаснијег привређивања пословно повезаних предузећа".

У току радне каријере, прије рата у БиХ написао је 16 стручно-научних књига из области привредног система и развојне политике, организовања и функционисања предузећа, удруживања рада и средстава ради стицања и расподјеле заједничког прихода...

Добитник је неколико високих друштвених признања и плакета, прије и након завршетка рата у БиХ.