ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика02/12/2020

КРИВОКАПИЋ ОБРАЗЛАЖЕ ПРОГРАМ

 

ПОДГОРИЦА, 2. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Скупштина Црне Горе почела је сједницу на којој мандатар Здравко Кривокапић образлаже програм и персонални састав нове Владе.

 

Сједница ће, због великог интересовања посланика да учествују у расправи, трајати најмање два, а највише три дана.

Кривокапића је за мандатара предложио 8. октобра предсједник Црне Горе Мило Ђукановић, након обавјештења да послије парламентарних избора три коалиције имају скупштинску већину.

Мандатар је у експозеу, који је у понедјељак, 30. новембра, доставио парламенту истакао да ће приоритети нове владе бити економија, борба против ковида 19 и истинска владавина права.

Он је поручио да ће фокус, осим слободе медија и функционалности правосуђа, бити на развојној економској политици, унапређењу конкурентности и одрживости јавних финансија, на здравој животној средини, доприносу борби против наглих климатских промјена, адекватнијој социјалној политици и запошљавању.

Кривокапић је најавио доношење нових системских закона, почевши од приоритетних закона о поријеклу имовине, лустрацији, Влади, Скупштини, планирању простора и изградњи објеката.

Он је најавио и да ће сви "дискриминациони закони који су креирани с циљем остваривања партијских интереса, а на штету грађана и вјерских заједница бити преиспитани, измијењени и допуњени, док ће њихове штетне одредбе, које дијеле биће и свађају грађане Црне Горе, бити уклоњене".

"Посебан приоритет влада ће посветити измјенама и допунама Закона о слободи вјероисповијести како би исправила неправду и штету коју постојећи закон доноси грађанима и вјерским заједницама", рекао је Кривокапић.

Он је рекао да ће бити извршена ревизија и преиспитивање свих концесионих уговора, донесена декларација о трајној забрани изградње малих хидроелектрана на црногорским водотоковима, као и измјена Закона о енергетици.

Кривокапић је поручио да ће се влада залагати за беспоштедну борбу против корупције и криминала.

Он је у експозеу објавио персонални састав нове црногорске владе, која ће имати 12 министарстава и једног потпредсједника.

Потпредсједник владе биће једина страначка личност, лидер Грађанског покрета УРА Дритан Абазовић.

Кривокапић је за министра унутрашњих послова предложио Сергеја Секуловића, одбране Оливеру Ињац, а иностраних послова Ђорђа Радуловића.

Ресор финансија и социјалног старања водиће Милојко Спајић, капиталних инвестиција Младен Бојанић, а економског развоја Јаков Милатовић.

Кандидат за министра правде, мањинских и људских права је Владимир Лепосавић, здравља Јелена Боровинић Бојовић, а просвјете, науке, културе и спорта Весна Братић.

За министра екологије, просторног планирања и урбанизма предложен је Ратко Митровић, а јавне управе, дигиталног друштва и медија Tамара Срзентић. На челу Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде биће Александар Стијовић.