ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана03/12/2020

НЕЋЕ БИТИ УМАЊЕНА СРЕДСТВА ЗА НАУКУ

 

БАЊАЛУКА, 3. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Влада Републике Српске није ни другим ребалансом буџета, нити планира буџетом за наредну годину да умањи средства намијењена за развој и подршку науци у Српској.

 

Поједини медији су, извјештавајући о другом ребалансу Буџета Српске, који је био у Народној скупштини Републике Српске, искористили вијест да представе умањење по одређеној ставци као умањење подршке развоју науке и научним остварењима, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

"Овом приликом истичемо да је 900.000 КМ, колико је другим ребалансом на тој ставци умањење настало због активности које подразумијевају мобилност, а које нису могле бити реализоване због појаве пандемије вируса корона у Српској, као што су програм одржавања научних скупова, као и програм међународне научноистраживачке сарадње - учешће истраживача на научним скуповима у иностранству, долазак страних научника по позиву и научно усавршавање у иностранству, с обзиром на стриктна и дугорочна ограничења кретања и окупљања", наводи се у саопштењу.

Умјесто активности које објективно нису могле бити реализоване, дио финансијских средстава, укупно 900.000 КМ, преусмјерен је за високошколске установе, као трансфер у вези ослобађања од школарина за све редовне студенте, према одредбама Закона о високом образовању Републике Српске.

"Одређене планиране активности нису у потпуности реализоване, што не значи да је дошло до дугорочне промјене стратегије Владе, него прилагођавања конкретној ситуацији у текућој години", наводи се у саопштењу.

Подстицаји за студенте дефицитарних занимања нису смањени, студенти остварују своја права као и у протеклом периоду по овом основу.

Према закључку Владе, студијски програми математике и физике су одређени као дефицитарни и сви студенти на јавним високошколским установама су овај подстицај добили и у текућој години.

У складу са опредјељењима, Влада Републике Српске наставиће и у наредној години да подржава како дефицитарна занимања, тако и сваки научно-технолошки ангажман.

"Влада Републике Српске пружиће и осигурати подршку нашим младим научницима, попут Небојше Ђурића да доприносе научном развоју и оспособљавању младих генерација у Српској", наводи се у саопштењу.