ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика04/12/2020

СРБИЈА ЋЕ БРИНУТИ О СРБИМА У ЦРНОЈ ГОРИ

 

БЕОГРАД, 4. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да ће се Србија трудити да, у складу са европским стандардима, брине о српском народу у Црној Гори и настојати да гради добре односе са тамошњом влашћу, али да ће при том бити јако обазрива.

 

Он је нагласио да Београд неће да учествује у никаквој антицрногорској кампањи, јер Србија нема никог ближег од Црне Горе, али да се тамо води таква антисрпска кампања којом је ужаснут.

Осврћући се на недавни прогон амбасадора Србије у Црној Гори Владимира Божовића из те земље, Вучић је рекао да то није био пријатељски чин Подгорице, али да је Београд поступио на цивилизован и одговоран начин.

"То свакако није био пријатељски чин. То се не ради. Нисам приметио да су разлози били уверљиви на било који начин. Мислим да смо ми поступили на цивилизован и одговоран начин", рекао је Вучић синоћ за РТС.

Вучић је навео да би за Црну Гору било добро да приступи "мини-Шенгену", али да је нико неће молити да то учини ако не жели.

"Одавно сам престао да чезнем за неким ко неће да буде за нашим столом", рекао је Вучић и додао да исто мисли и за самопроглашено Косово.

Вучић је најавио наставак дијалога Београда и Приштине 10. децембра по питању имовине и финансијских захтјева.

На питање шта ће бити са Вашингтонском споразумом након смјене америчког предсједника Доналда Tрампа, Вучић је рекао да Србија поштује свој потпис и ријеч, те изразио увјерење да ће новоизабраног америчког предсједника Џозефа Бајдена видјети у првој половини године на билатералном састанку.

"Са њим имам добре личне односе, за нашу земљу би било лакше да је остала стара администрација", додао је он.

Предсједник Србије је најавио ће данас разговарати са америчким савјетником за државну безбједност Робертом О`Брајаном.

Он је навео да је за Србију приоритет да сачува свој интегритет.

Вучић је рекао да је данас много мањи одлив Срба с Косова и Метохије и да је то питање враћено на међународну агенду.