ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија04/12/2020

НА ПРОЉЕЋЕ ПОЧИЊЕ ИЗГРАДЊА АУТО-ПУТА БЕОГРАД - САРАЈЕВО

 

САРАЈЕВО, 4. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Министар комуникација и транспорта у Савјету министара Војин Митровић изјавио је да на прољеће почиње изградња ауто-пута Сарајево-Београд.

 

Према његовим ријечима, када су у питању дионице које спајају Београд, Тузлу и Сарајево постоји проблем који је у вези са уређењем БиХ и начином њеног функционисања.

"Ово је ауто-пут који иде од Кузмина, преко Раче, Бијељине, Брчког, а онда имамо проблем спајања са Тузлом и Сарајевом", рекао је Митровић, прецизирајући да је траса која иде од Раче преко Бијељине, Брчког и према Вукосављу у доброј реализацији и да на прољеће почиње изградња пута од Раче ка Бијељини.

Говорећи о дионицама пута према Тузли и Сарајеву, Митровић подсјећа да постоје различите идеје - да се од Тузле ради ауто-пут или брза цеста према Брчком која би спојила Тузлу са ауто-путем Сарајево-Београд, а друга је варијанта да пут иде од Тузле према Жепчу.

"Што се тиче другог дијела, од Сарајева према Вардишту, дјелимично је та траса дефинисана, али ипак није довољно урађено. Проблем су средства и само дефинисање трасе", рекао је Митровић за "Дневни аваз".

Он истиче да у овом тренутку не постоји иницијатива Федерације БиХ у вези са изградњом ауто-пута од Сарајева према Вардишту.

"Постоји застој, у овом тренутку сигурно у радовима предњачи Република Српска", закључио је Митровић.

Министар комуникација и транспорта у Савјету министара очекује да би у наредних 10 до 15 дана требало да буду усаглашене техничке спецификације са јавним РТВ сервисима, након чега би БиХ требало да почне поступак расписивања тендера за другу и трећу фазу дигитализације.

Када је ријеч о иницијативи за успостављање "мини-Шенгена", Митровић оцјењује да су земље региона мале појединачно и да би проток робе допринио јачању економије.