ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 10/12/2020

ПОДРАВАЊЕ ГУШИ ПРАШИНА И СМРАД ДИВЉИХ ДЕПОНИЈА

 

Према подацима мјештана, у посљедњих 10 година од карцинома су умрла 22 мјештанина Подравања и заселака Јасенова и Прибојевићи од укупно стотињак становника, колико их се вратило на своја огњишта након рата

 

Пише: Миро ПЕЈИЋ

СРЕБРЕНИЦА, 10. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Густа црвена прашина од боксита са тешких камиона који одвозе ову руду из површинских копова, дижући прашину и са дивље депоније смећа, те недостатак воде, проблеми су који, након рата и повратка дијела преживјелог становништва у попаљено и уништено село, прате мјештане Подравања, планинског села на око 25 километара од Сребренице.

Ово село настрадало је 24. септембра 1992. године, када су Подравање опколиле муслиманске јединице из Сребренице и Жепе, упале у њега, опљачкале га и попалиле.

Тада су убијена 32 становника од укупно 60, колико је мјештана Подравања убијено и погинуло у посљедњем рату.

Њихова имена су исписана на спомен-плочи на Цркви Свете великомученице Марине, саграђеној након рата у овом селу у знак сјећања на настрадале овдашње Србе - браћу, синове, очеве и рођаке.

Мали број преживјелих вратио се у Подравање. Више од 50 одсто кућа и 90 одсто помоћних објеката у овом селу још није обновљено, а неке породице које су прије рата живјеле у овом селу изумрле су јер су неки чланови у рату настрадали, а неки након рата преминули и њихова имања су зарасла, а из кућних темеља порасле су брезе и врзина.

Повратници у Подравање жале се да не могу да живе од прашине, да их гуши, да им уништава усјеве, воћњаке, онемогућава нормалан живот, те одржавање хигијене у кућама и другим објектима, у које вјетар наноси прашину са пута и оближњих рудничких копова.

Кроз село пролази регионални пут Сребреница-Милићи.

Под теретом тешких камиона натоварених рудом боксита потпуно је изломљен и нестао асфалт са два километра тог пута, са којег се диже неподношљива прашина приликом проласка возила.

Осим прашине, проблем мјештанима представља и недостатак воде јер је пријератни водовод девастиран.

Становништво Подравања страхује и од дивљих депонија смећа. Наиме, несавјесни возачи довозе пуне камиона разног отпада и смећа из Милића и других средина, које истресају поред пута или у напуштене и некултивисане копове руде боксита у овом селу. Често довезу и истресу отпад животињског поријекла, што изазива несношљив смрад.

Овдје је учестала појава карцинома.

Према подацима мјештана, у посљедњих 10 година од карцинома су умрла 22 мјештанина Подравања и заселака Јасенова и Прибојевићи од укупно стотињак становника, колико их се вратило на своја огњишта након рата.

Сумња се да се у дивљим депонијама смећа налази и неки радиоактивни отпад који изазива канцерогена обољења јер је у овим селима вишеструко чешћа појава тих обољења него у другим дијеловима сребреничке и околних општина.

Захтјеви мјештана да се спријечи неовлаштено одлагање смећа у њиховом селу нису услишени. Инспекције су излазиле и правиле записнике, али ниједан возач који је истресао смеће није идентификован и санкционисан и пракса ноћног довожења и одлагања смећа на овом локалитету се наставља.

Прије посљедњег рата, ово мјесто било је развијено, стандард становника био је завидан јер су скоро сви радно способни били запослени и добро зарађивали радећи у оближњим рудницима. Подравање је представљало ваздушну бању на надморској висини изнад 1.000 метара.

Мање количине руде су вађене, а више пажње се поклањало заштити околине и није било неконтролисаног одлагања отпада, а путна и друга инфраструктура је грађена и одржавана и количине прашине биле су занемарљиве.

Мјештани се жале да ни стока неће, односно не може да пасе по прашњавим ливадама и да су принуђени да је изгоне на пашу у њиве изнад села, удаљене по километар и више.

Овдје истичу да, уколико се пожале на ове проблеме, у руднику одмах пријете отказима запосленим сељанима.

Предсједник мјесне заједнице Подравање Младен Лазаревић рекао је да су у току активности на рјешавању питања водоснабдијевања и прашине у овом селу.

"Прије рата, Рудник боксита из Милића, који овдје експлоатише руду, изградио је водовод за потребе фирме и села Подравање, а велики резервоар био је преграђен и дио воде је користило село, а дио рудник. Капацитет тог водовода је слаб, а у рату је девастиран и питање водоснабдијевања преузела је општина ангажовањем извођача радова за бушење бунара из којег ће се црпити вода за снабдијевање села", појашњава Лазаревић.

Он истиче да су у општинском буџету обезбијеђена средства за асфалтирање пута кроз Подравање, чиме ће бити ублажен проблем који ствара прашина.