ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 11/12/2020

ЈОВИЋ: БУЏЕТ УДВОСТРУЧЕН

 

Један од незапослених родитеља дјетета са сметњама у развоју право на накнаду његоватељу имаће до навршене 30. године живота дјетета. Фонд послодавцима рефундира 100 одсто бруто плате коју они исплаћују запосленим породиљама. Новим законским рјешењима суфинансира се боравак у предшколској установи за дјецу са потешкоћама у развоју и ону без родитељског старања, наводи Јовић

 

Разговарала: Зорица СИМЕУНОВИЋ

БИЈЕЉИНА, 11. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Буџет Јавног фонда за дјечију заштиту Републике Српске удвостручен је у овој години у поређењу са претходне двије и износи око 114.000.000 КМ, чиме је знатно побољшан обим средстава која се исплаћују за права из Закона о дјечијој заштити, рекао је у интервјуу Срни директор Фонда Недељко Јовић.

Јовић је нагласио да ће пројекат "Социјализација дјеце Републике Српске" бити реализован у 2021. години уколико се епидемиолошка ситуација смири јер је свјетска пандемија била разлог да, након готово двије деценије, пројекат не буде реализован у овој години.

Он је истакао да пандемија вируса корона није негативно утицала на исплату права из дјечије заштите, изузев реализације тог пројекта, чији је основни циљ да се оствари позитиван утицај на развој дјеце.

"Пројекат је одгођен због предузимања свих превентивних епидемиолошких мјера с циљем заштите здравља дјеце, њихових родитеља и стручног особља", рекао је Јовић.

РЕФУНДИРАЊЕ 100 ОДСТО БРУТО ПЛАТЕ ПОСЛОДАВЦИМА ЗА ПОРОДИЉЕ

Јовић је рекао да Јавни фонд за дјечију заштиту Републике Српске у 2020. години послодавцима рефундира 100 одсто бруто плате коју исплаћују запосленим породиљама, те на овај начин послодавци немају трошкове у вези са породиљским одсуствима запослених радница.

Он је напоменуо да је ова мјера, као и низ других, омогућена захваљујући Закону о измјенама и допунама Закона о дјечијој заштити, који је на снагу ступио 1. јануара 2020. године.

Јовић је указао да је овим законом измијењен и услов за остваривање права на матерински додатак за све незапослене породиље, без обзира на радни статус у периоду прије дана рођења дјетета, тако да више није потребно да породиља буде незапослена током шест мјесеци прије рођења дјетета да би имала право на матерински додатак.

"Битна новост за неке од незапослених родитеља у Републици Српској је и увођење потпуно новог права у области дјечије заштите, односно накнаде родитељу-његоватељу или његоватељу, који брину о дјеци са сметњама у развоју или о особама са инвалидитетом. Један од незапослених родитеља дјетета са сметњама у развоју право на ову накнаду имаће до навршене 30. године живота дјетета, а законом су јасно одређени услови за остваривање овог права, који се односе, како на дијете, тако и на родитеља-његоватеља или његоватеља", нагласио је Јовић.

Захваљујући новом закону, објашњава Јовић, у 2020. години Јавни фонд за дјечију заштиту приступио је измјенама у својој организационој структури.

"Овим измјенама закона грађани могу права из дјечије заштите да остварују директно у Фонду, умјесто путем центара за социјални рад, како је то до сада било уређено. Уз помоћ ресорног министарства Владе Републике Српске, посљедњих неколико година Фонд остварује изузетне и запажене резултате и константо се побољшавају постојећа права и уводе нова", истакао је Јовић.

ДОБРО ОБАВЉЕНЕ ПОСЛОВЕ ПОТВРЂУЈУ ПОЗИТИВНИ РЕВИЗОРСКИ ИЗВЈЕШТАЈИ

Јовић је напоменуо да су у претходном периоду добијали позитивне извјештаје Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске, што указује да Фонд ради добар посао, те да има добре интерне и контролне поступке у систему остваривања права, обрачуна, исплата и праћења законских прецедура.

"Ако поредимо буџет у односу на претходне двије године, можемо рећи да се удвостручио и да у овој години износи око 114.000.000 КМ, чиме је знатно побољшан обим средстава која се исплаћују за права из Закона о дјечијој заштити", рекао је Јовић.

Он је напоменуо важност усвајања Закона о измјенама и допунама Закона о предшколском васпитању и образовању, којим је прописано суфинансирање боравка у предшколској установи за дјецу са потешкоћама у развоју и ону без родитељског старања.

Јовић је нагласио да се за суфинансирање боравка у предшколској установи дјеце узраста од шест мјесеци до поласка у основну школу, а која имају пребивалиште у Републици Српској, средства обезбјеђују у Јавном фонду за дјечију заштиту.

"Током Недјеље дјетета и Међународног дана дјетета Фонд је дао свој допринос унапређењу друштвене бриге о дјеци и породицама са дјецом у Републици Српској кроз новчану подршку, а са основним циљем јачања породице у остваривању репродуктивне, економске и заштитне функције", рекао је Јовић, подсјећајући да Фонд одувијек учествује у овим манифестацијама.

ПАНДЕМИЈА И УСЛОВИ ПОСЛОВАЊА

Говорећи о пословању у 2020. години, Јовић је рекао да се оно не може сагледати без осврта на пандемију вируса корона.

"Пандемија је, неизоставно, утицала на мали сегмент пословања, али, што се тиче техничко-организационог дијела, успјешно смо радили захваљујући добром информационом систему. Успостављен је рад од куће како би се смањио број присутних у пословним просторијама, а тиме и избјегао сувишни ризик по запослене", навео Јовић.

Према његовим ријечима, од почетка пандемије Фонд је исплату права за рефундацију накнаде плате за вријеме кориштења породиљског одсуства послодавцима вршио једном седмично.

Оваква пракса траје и даље јер Фонд на овај начин настоји да помогне послодавцима да заштите радна мјеста и одрже ликвидност, указао је у интервјуу Срни директор Фонда Недељко Јовић.

"Ово је година реорганизације иституције и закључно са овом годином све планирано ћемо и реализовати тако да ће Фонд имати своје филијале и пословнице на простору Републике Српске, гдје ће сви корисници права моћи да предају захтјеве у складу са потребама", најавио је Јовић.

Он је рекао да су током ове године сва права редовно исплаћивана почетком мјесеца за претходни мјесец, те да очекује и у 2021. позитиван финансијски резултат у пословању.


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: