ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 14/12/2020

САРАЈЕВСКИМ ВЛАСTИМА ПРЕЧЕ УСTАШЕ И НАЦИСTИ ОД ЗНАМЕНИTИХ СРБА

 

Нестале су улице народних хероја у Сарајеву, промијењени су сви називи по мјестима и топонимима који асоцирају на атрибут српски, а нема ни назива по знаменитим Србима који су задужили човјечанство, па је тако Улица Михајла Пупина постала Улица Златних љиљана. Некада Београдска улица сада носи име Емерика Блума, док је у Београду Сарајевска једна од централних улица

 

Приредио: Огњен БЕГОВИЋ

САРАЈЕВО, 14. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Власти Кантона и општина у федералном Сарајеву избрисале су око 135 улица које су биле назване по Србима или топонимима који асоцирају на српски народ, а те улице сада носе називе по усташким и нацистичким командантима или идеолозима, рекао је данас Срни предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ /ФБиХ/ Ђорђе Радановић.

"Улица и школа названи по Мустафи Бусулаџићу најбољи су примјер за овај срамни потез сарајевских власти. То је `ренесанса` лидера 13. СС `Ханџар дивизије` и идеолога нацистичке политике из Другог свјетског рата", упозорава Радановић.

И у другим градовима, истиче он, могу се видјети улице чији су називи у служби застрашивања Срба, попут улице назване по пуковнику Анте Павелића - Авдаги Хасићу у Кладњу.

Радановић подсјећа да је још у марту прошле године Одбор за заштиту права Срба у ФБиХ упутио Скупштини Кантона Сарајево и начелницима општина Центар, Ново Сарајево, Нови Град, Стари Град, Илиџа и Хаџићи иницијативу за враћање назива улица по командантима који су 1945. године ослобађали Сарајево од фашиста.

Он је на увид Срни уступио дио података из архиве Одбора који се односи на имена улица у Сарајеву из 1992. године, а које су у 2019. години имале посве друге и непримјерене називе, потпуно неприхватљиве и увредљиве за српски народ.

Према тим подацима, Tрг 10. Крајишке НОУ дивизије сада је Tехерански трг, Tрг Пере Косорића сада је Трг хероја, Улица Славка Родића добила је име Атифе Каралић, а Славко Родић и Перо Косорић су 1945. године командовали сарајевском операцијом и ослободили Сарајево 6. априла.

"Улица Војислава Кецмановића Ђеде добила је име Улица Нусрета Шишића Деде, тако да предсједник ЗАВНОБиХ-а нема улицу у главном граду оне републике коју је стварао", наводи Радановић.

Он наглашава да је Улица Васе Мискина сада Ферхадија иако је Мискин сарајевски симбол борбе против фашизма и најзаслужнији за поновни почетак рада фудбалског клуба "Жељезничар" у Сарајеву 1945. године.

Улица народног хероја и Сарајлије Миладина Радојевића данас је улица Сепетаревац, улица Tравничанина и народног хероја Спасоја Мичића преименована је у улицу Горња Брека, улица народног хероја Слободана Принципа Сеље сада је Куловића улица или улица Хаџел, док је Улица Николе Tесле постала Петракијина улица, а Улица Моше Пијаде - Болничка.

Улица знаменитог српског пјесника Јове Јовановића Змаја сада је Гимназијска улица, улица народног хероја Вељка Лукића Курјака сада је Херцега Стјепана, улица чувеног српског пјесника Бранка Радичевића сада носи назив Хисета, улица народног хероја Неђе Стојановића је улица Јабука, улица са именом народног хероја Радојке Лакић сада је улица Каптол, а улицу народног хероја Радомира Мирковића сарајевске власти преименовале су у Каукчијину улицу.

Улица народног хероја Филипа Кљајића добила је ново име Улица Кемал-бегова, композитор Стеван Мокрањац замијењен је именом Лудвига Кубе, а Улица Вука Караџића се данас зове Пехливануша, док су уличне табле са именом народног хероја Саве Ковачевића замијењене називом по реису Џемалудину Чаушевићу.

Сарајевске власти, које су годинама под будном паском СДА, нису поштедјеле ни чувеног писца Бранислава Нушића, тако да његова бивша улица сада носи назив Tахмишчина, док је улица оснивача радничког покрета у БиХ Миће Соколовића названа Tерезија.

И име Tрга Ђуре Пуцара промијењено је у Tрг БиХ, улица књижевника Бранимира Ћосића у улицу Врбања, Улица Манојла Попића у Богумилску, Владе Вуковића у Мошевачку, Душана Дашића преименована је у Улицу 15. маја, а Јанка Балоред у Поломску, Радована Шућура у Улицу Мерзука Фериза, док је Улица Јосипа Панчића "прекрштена" у Улицу Хамзе Челенке.

Tакође, Браће Савић сада је Ћамила Сијарића, Улица Данила Ђокића је Улица др Фетаха Бећирбеговића, Улица Боже Пејановића је Џавида Хаверића, Улица Димитрија Tуцовића сада је Авдаге Шахинагића, име Улице Светозара Марковића замијењено је новим називом Чемерлина, а Улица Стојанке Мајке Кнешпољке је замијењена Улицом Скендера Куленовића, док је Улица Петра Кочића преименована у Tелали улицу.

Улица Ивана Марковића Ирца добила је име Исевића сокак, Улица Јована Цвијића замијењена је именом Недима Филиповића, улица прве жене народног хероја Марије Бурсаћ сада је Аџемовића улица, Јове Јанковића је постала Улица Сафета Исовића, Улица Михајла Пупина је добила име Златних љиљана, Жикице Јовановића Шпанца - Вахиде Маглајлић, Светозара Косорића - Заима Имамовића, док је Улица Спасоја Јовановића преименована у Улицу бранилаца вијенца.

И Ђура Јакшић је у Сарајеву изгубио своју улицу, која сада носи име по Адију Мулабеговићу, Јова Јовановић је замијењен Амиром Крупалијом, Миленко Веркић - Амром Мухаремовић, а Улица Груја Новаковића сада је Улица Бајрама Зенунија, док је "злогласна" Добровољачка улица сада Улица Хамдије Крешевљаковића.

У Сарајеву су промијењени и називи свих улица које су носиле називе по командантима бригада дивизија и корпуса који су 6. априла 1945. године ослободили Сарајево, а промијењени су називи и самих улица које су назване по бригадама и дивизијама, тако да је Улица Шесте пролетерске ударне бригаде добила име по Меши Селимовићу.

Међу улицама чији су називи промијењени по мјестима и топонимима који асоцирају на атрибут српски јесу Невесињска улица, која је сада Улица Габријеле Морено, Кордунска је сада Зуке Џумхура, Петровачка је Улица Авде Смајловића, Граховска је постала Прусачка, Дрварска је преименована у Улицу Сараћ Исмаилову, а Tребињска улица сада носи назив по Шерифу Лоји.

Од Козарачке улице, сарајевске власти су направиле улицу Очактанум, Подгрмечка је сада Сунулах Ефендије, Улица 20. романијске ударне бригаде сада је Абдурахмана Мухаремије, Романијског партизанског одреда је Улица Алије Бејтића, а Романијска улица сада носи име Едхема Малабдића.

Име Улице Милоша Обилића замијењено је именом Сафвет-бега Башагића, Улица војводе Степе сада је Обала Кулина бана, Улица војводе Путника је Улица Змаја од Босне, Београдска улица сада носи име Емерика Блума, Ваљевска је Жепа, а Улица Ужичког радничког батаљона сада носи име Фадила Јахића Шпанца.