ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 14/12/2020

ДВАДЕСЕT ДВИЈЕ ГОДИНЕ ОД ЗЛОЧИНА У РЕСТОРАНУ "ПАНДА"

 

Злочин је, извјесно, био наручен, о чему се и на дан сахране од ува до ува шаптало и препричавало да су злочинци, уз знање и помоћ тадашњих полицијских служби и власти у Пећи, побјегли с лица мјеста, наводи за Срну Ранко Јокић из Патријаршијске улице

 

Приредио: Неђељко ЗЕЈАК

ПЕЋ, 14. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Прије 22 године, на данашњи дан 1998, двојица маскираних злочинаца су из аутоматских пушака убила шесторицу српских гимназијалаца и од тада овај злочин није расвијетљен.

Ранко Јокић из Патријаршијске улице у Пећи вјерује да су имена злотвора позната, али неко из страха од истине не жели да њихова имена, посебно њихову националну припадност, објелодани.

Убијени су Иван Обрадовић /15/, Вукота Гвозденовић /16/, Зоран Станојевић /18/, Светислав Ристић /18/, Иван Радевић /18/ и Драган Tрифовић /18/, док је Владо Лончаревић /18/ тешко рањен, а Мирсад Шабовић /34/ и Никола Рајовић /18/ лакше.

О злочину над гимназијалцима из Пећи, наводи Јокић за Срну, свједоче трагови рафала и крви по зидовима и патосу ресторана у којем су се гимназијалци окупљали викендом и у данима прослава.

"То су сведочанства о злочину који је извесно био наручен, о чему се и на дан сахране, док је још тадашњи патријарх Павле служио литургију, од ува до ува шаптало и препричавало да су злочинци, уз знање и помоћ тадашњих полицијских служби и власти у Пећи, побегли с лица места", каже Јокић.

Он тврди да је "познато да је злочинце у оближњем дворишту Гимназије `Свети Сава` чекало ауто `застава 128` и да су, према тадашњим сазнањима умакли, према Брестовику, селу преко којег се околним путем силази до Пећке патријаршије, центра града".

Оно што боли све људе из града на Бистрици, подно Проклетија, наводи Јокић, "јесте ћутање надлежних и покушај појединаца да се под велом тајне држи истина о злочину од којег зазиру сви Пећанци, без обзира на националну припадност".

"Tај злочин је уништио међуљудске и међунационалне односе у Пећи, то је почетак краја заједничког живота Срба, Бошњака, Муслимана и Албанаца у Пећи и у целој Метохији", истиче Јокић и наглашава да од тог дана 1998. године, изузев новинара, у објекат "Панда" никада ничија нога није крочила.

"Све куће, сви пословни објекти у улици поред Гимназије продате су, а једино је кућа у којој се налази `Панда` напуштена и стоји нетакнута, иста онаква каквом су је крвљу залили пећки гимназијалци", прича Јокић.

Он сматра да ће "Панда" остати живи споменик и црна мрља на души и срцу сваког Пећанца и свих који су наручили и починили један од најстрашнијих злочина на Косову и Метохији.

Вјеровало се, наводи Јокић, да су злочин починили Албанци, али је прије годину дана процурила информација да је истрагом утврђен идентитет наручилаца и починилаца и да се чека моменат да се истина саопшти јавности.

Јокић каже да је "досадашнње `знање` о злочину у `Панди` пало у воду и да су убиство пећких гимназијалаца починила лица неке друге националности - `плаћеници`".

"Породице убијених дечака и ми, Пећанци, знамо да су државне службе безбедности откриле и наручиоце и починиоце, али неко не жели да стави тачку на наше двадесетогодишње истрајавање за истином", истиче Јокић.

Из Удружења породица несталих и киднапованих са Косова и Метохије кажу за Срну да, као што траже да се расвијетли судбина било којег другог несталог или убијеног, тако траже и да се пред лицем правде нађу и са истином суоче наручиоци и починиоци злочина над гимназијалцима у рестрану "Панда".

До тада ће, како рече Јокић, Пећ "грцати у сузама, а у Бистрицу ће се сливати и њоме врети крв страдалих младића из Панде".