ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 30/12/2020

ПЕЈИЋ: И ЈАКИ ПОНЕКАД ТРАЖЕ ПОМОЋ

 

Мастер психологије и практичар трансакционе анализе Теона Пејић напомиње да потешкоће по ментално здравље људи представља и дужина трајања пандемије, због чега се стално изнова морају ангажовати адаптивни механизми

 

Разговарала: Маја КРСМАНОВИЋ БРЧКАЛО

ПАЛЕ, 30. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Мастер психологије и практичар трансакционе анализе Теона Пејић са Пала објашњава да је, упркос честом мишљењу да само слаби људи траже стручну помоћ, заправо истина да и јаке особе препознају да некада не могу саме, па затраже некога ко може да им помогне.

Пандемија вируса корона траје више од 10 мјесеци и на свакога утиче другачије.

"Више од 10 мјесеци боримо се са пандемијом. Пред нас се поставља захтјев да се адаптирамо, да усвајамо нове навике и понашања, да мијењамо своју свакодневицу. Свака нова адаптација је на неки начин криза или излазак из зоне комфора. У зависности од тога како и иначе реагујемо на промјене, врло вјероватно ћемо и на ову кризу слично реаговати", објашњава Пејићева за Срну.

Пејићева напомиње да потешкоће по ментално здравље представља и дужина трајања пандемије, због чега се стално изнова морају ангажовати адаптивни механизми.

Разумљива појава код појединих људи је страх, каже Теона и објашњава да се ова емоција јавља када се човјек налази пред непознатим.

"Иако непријатан, он еволутивно има своју заштитну функцију која нас припрема за борбу са проблемом са којим се суочавамо. Један од начина како можемо боље да разумијемо страх који је присутан јесте да се запитамо зашто се јавља, која је његова улога и зашто баш тада", истиче Пејићева.

Она савјетује да сваки појединац треба да учи да процјењује колико сам може да утиче на ситуацију које се плаши, а колико је та ситуација изван њега.

"Уколико страх превладава наше тренутне капацитете и тешко се носимо са њим, веома је важно да потражимо помоћ", поручује Теона.

Пејићева наводи да је понекад довољна подршка пријатеља, члана породице или комшије, па да се човјек осјећа боље, а некада све може олакшати и разговор са стручном особом, која је обучена да на адекватан начин помогне.

Према њеним ријечима, Друштво психолога Републике Српске веома успјешно спроводи различите активности у пружању психолошке помоћи свим грађанима, али и кроз савјетовање како да превазиђу одређене кризне моменте током трајања епидемије вируса корона.

"Без обзира на то да ли сте преболовали вирус, позитивни или је неко вама близак заражен или сте због цјелокупне ситуације анксиозни и уплашени, будите слободни да тражите помоћ како бисте са што мање посљедица пребродили овај период", поручује Пејићева.

Она закључује да током епидемије сви могу размислити о томе шта су прошли, какво су искуство стекли или, пак, наградити себе јер су издржали.