ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво15/01/2021

ДОПУНА ИЗВЈЕШТАЈА ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН НАД СРБИМА У МОСТАРУ

 

TРЕБИЊЕ, 15. ЈАНУАРА /СРНА/ - Припадници Полицијске управе из Требиња документовали су и Тужилаштву БиХ данас доставили допуну извјештаја против лица чији су иницијали Ж.Џ. осумњиченог да је као командант Војне полиције ХВО-а у Мостару 1992. године починило ратни злочин над српским цивилима.

 

Из Полицијске управе Требиње саопштено је да је ово лице осумњичено за ратни злочин против човјечности и злочин против цивилног становништва.

Срна незванично сазнаје да је ријеч о Жељку Џидићу који је осумњичен да је током јуна и јула 1992. године у својству команданта Војне полиције ХВО-а у Мостару непосредно учествовао са припадницима своје јединице у противправном хапшењу српских цивила у Мостару.

Цивиле српске националности су потом затварали у просторије логора Машинског, Правног и Економског факултета у Мостару, а затим их одводили у просторије затвора "Ћеловина" у том граду.

Џидић је осумњичен да је директно учествовао и знао за малтретирање српских цивила које су, уз пријетњу оружјем, припадници његове јединице Војне полиције ХОС-а тјерали да пјевају усташке пјесме, да се скидају голи, те су одвођени на принудни рад да копају ровове на првој линији фронта. Српски цивили, затим су, били тучени жељезним шипкама, ногама и рукама, кундацима од пушака, тако да су од батина падали у несвијест.

Осумњичени Џидић је и одговоран и што је знао, а ништа није предузео да би спријечио силовање Виде Милинковић коју су четворица припадника његове јединице силовали у просторијама Машинског факултета. Он је осумњичен и да је знао за убијање, мучење, злостављање и сакаћење српских цивила, а ништа није предузео да би то спријечио.


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: