ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет15/01/2021

СПЕКУЛАЦИЈЕ У ВЕЗИ СА ИКОНОМ С ЦИЉЕМ ДИСКРЕДИТАЦИЈЕ РУСИЈЕ

 

МОСКВА, 15. ЈАНУАРА /СРНА/ - Русија још није добила доказе да је икону поклоњену руском министру спољних послова Сергеју Лаврову у Источном Сарајеву посљедњи власник стекао нелегално, а манипулација медија служи да би се Русија дискредитовала, саопштено је из руског Министарства спољних послова.

 

"Упркос чињеници да је руска страна дипломатским каналима вратила икону дародавцима како би се разјаснило њено поријекло, медијским простором БиХ и низу других земаља настављају да се шире неосноване спекулације о судбини иконе, које бацају сјенку на Русију", наводи се у саопштењу.

Из Министарства спољних послова Руске Федерације истичу да ширећи инсинуације засноване искључиво на претпоставкама њихових аутора, ангажовани медији манипулишу овом причом зарад политичког свођења рачуна унутар БиХ и да би се Русија дискредитовала у очима њихове публике.

У саопштењу се наглашава да неки новинари објављују сопствене фантазије као провјерене информације, умјесто да чекају званични закључак о икони.

"Нажалост, још једном примјећујемо да су неки медији, пратећи омиљену западњачку 'забаву' да свуда и у свему тражи 'руку Кремља', спремни да искористе било који, укључујући и најнепримјеренији повод за јачање антируске пропаганде", закључује се у саопштењу.

Tоком посјете БиХ у децембру 2020. године, руски шеф дипломатије Сергеј Лавров састао се са чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком који му је поклонио православну икону.

Украјинска амбасада у Сарајеву упутила је ноту Министарству иностраних послова у Савјету министара тражећи објашњење о поријеклу иконе, тврдећи да је ријеч о "културном насљеђу Украјине".


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: