ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 18/01/2021

САМО ДОГОВОР ДОМАЋИХ ПОЛИТИЧАРА МОЖЕ ПОМОЋИ БиХ

 

Умјесто да нам из међународне заједнице помогну да се договарамо, они су само правили још веће проблеме мијењајући Устав, неаргументовано и некритички смјењујући функционере, намећући законе који су све окренули наопако. Кандидатски статус БиХ је под знаком питања, јер однос ЕУ у доба пандемије показује да нас не доживљавају као блиске, а поготову не као оне који су дио Европе, истакао је Радмановић

 

Разговарала: Жељка ДОМАЗЕТ

САРАЈЕВО, 18. ЈАНУАРА /СРНА/ - Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Небојша Радмановић рекао је у интервјуу Срни да је унутрашњи договор једини пут ка бољој будућности БиХ, јер у супротном нема ни Дејтонског мировног споразума нити БиХ.

Радмановић је истакао да је једини исправан став, који заступа и Република Српске, да се Дејтонски мировни споразум спроводи како пише и да нигдје у савременом свијету другачије није могуће.

Говорећи о томе гдје је БиХ данас, 25 година након потписивања Дејтонског споразума, Радмановић је рекао да је на истом мјесту гдје је била и прије четврт вијека и да се и тада на различите начине оспоравао Устав БиХ.

"Данас се више прича о томе шта бисмо жељели, него шта треба радити. У свему томе веома је негативна улога међународне заједнице, јер умјесто да нам помогну да се договарамо, само су правили још веће проблеме мијењајући Устав, неаргументовано и некритички смјењујући функционере, намећући законе који су све окренули наопако", констатовао је Радмановић.

Он је оцијенио да су промјене на Уставу БиХ на директан или индиректан начин дјело међународне заједнице и да је тим промјенама "све кренуло наопако".

Наводећи да званичници из Републике Српске сматрају да се треба придржавати Дејтонског споразума и примјењивати његове одредбе, Бошњаци заступају став да треба иће ка већој централизацији БиХ, а Хрвати желе уставне промјене које би онемогућиле да буду прегласани и да се поштује равноправност, Радмановић је нагласио да ће свако непристрасан рећи да је једино исправан став из Српске и да је то пут који нуди будућност БиХ.

Када је ријеч о европском путу и најавама да би БиХ ове године могла да добије кандидатски статус, Радмановић сматра да је ЕУ требало да прихвати пет земаља западног Балкана још прије десет година.

"ЕУ ни данас не зна шта да ради са тих пет земаља западног Балкана и због тога и јесте овакво стање. И унутар ЕУ имају много проблема па је логично да смо им ми на крају, а да су то урадили прије десет година, све би било другачије. Кандидатски статус је под знаком питања, јер однос ЕУ према БиХ у доба пандемије показује да нас не доживљавају као блиске, а поготово не као оне који су дио Европе", рекао је Радмановић и додао да би волио да није у праву, јер би кандидатски статус био оптимистичан за све у БиХ.

Он је оцијенио да би кандидатски статус био и обавеза за ЕУ да ради са БиХ, а не само да, како каже, "паметује из даљине".

Радмановић је указао и да је немогуће да БиХ буде чланица ЕУ са међународним представником који се понаша као аустријски губернатор, подсјетивши да је Република Српска става да БиХ нису потребни високи представници.

Он је у интервјуу Срни рекао да ће сигурно доћи до промјене високог представника без обзира на ставове из Републике Српске и да други дио БиХ сматра да овој земљи треба високи представник, и то оштрији од актуелног, што би, како је нагласио, био корак назад за БиХ.

"У БиХ сви реторички желе у ЕУ, али не схватају да договор домаћих политичара значи искорак, док сваки сукоб представља стагнацију или враћање назад", констатовао је Радмановић.

БиХ ЈЕ ЖРТВА ЗАТВАРАЊА ГРАНИЦА ЕУ ЗА МИГРАНТЕ

Говорећи о мигрантској кризи, Радмановић је оцијенио да она отвара много проблема не само у БиХ него и у земљама које су монолитније и развијеније.

"Мигрантска криза показала је неспремност многих институција у БиХ да се носе са тим проблемом и она није у вези за садашњим сазивом Савјета министара него са претходним. Сада се многи праве паметни када је криза ескалирала до невјероватних граница, поготово када је ЕУ некритички затворила границе и оставила мигранте код нас", рекао је Радмановић.

Несналажење БиХ, додао је он, довело је до садашње ситуације и пребацивања одговорности из једног ресора у други, оптуживање једне, друге и треће опције.

"То је показало да нисмо били у стању да сједнемо, размотримо проблем и нађемо рјешења. Зато смо сада у проблему у који се умијешао ко зна ко. Парламент је дуго расправљао несврсисходно о мигрантској кризи, а рјешења која су понуђена нису рјешења. Министар безбједности у Савјету министара показао је да влада статистичким подацима, а да сам не може наћи рјешење. Рјешења су у сарадњи Предсједништва и Савјета министара у која се потом треба да укључују одређене институције", истакао је Радмановић.

Он сматра да је дио рјешења и враћање миграната у земље поријекла иако, како каже, неки наводи министра безбједности указују да он није за то. "Њега не треба ни питати, јер ако је рјешење у реадмисији и ако постоји договор о томе, министар треба то да извршава", рекао је Радмановић.

УПРКОС СВИМ ИЗАЗОВИМА, САВЈЕТ МИНИСТАРА ЈЕ ДОБРО РАДИО

На питање да прокоментарише иницијативу за смјену Савјета министара коју су иницирали опозициони посланици из ФБиХ у Представничком дому БиХ, Радмановић је појаснио да је легитимно да опозиција увијек тражи смјене и оставке, али су овог пута потпуно некритички пришли раду Савјета министара, који не ради двије године него тек годину дана, услови рада су специфични, појавила се пандемија вируса корона, као и мигранти.

"Упркос свим тим изазовима, Савјет министара је направио одређене потезе које је предсједавајући Зоран Тегелтија на сједници добро образложио. Посланици из опозиције из ФБиХ су 'потрчали' прије времена, а њима су се и 'рукама и ногама' прикључили опозиционари из Републике Српске у покушају да изгласају неповјерење. Цијели тај процес је био потпуно непотребан и са аспекта да ће се пред посланицима ускоро наћи извјештај Савјета министара о коме се може говорити на основу валидних података. Овај покушај смјене Савјета министара највећу 'пацку' дао је опозицији из Републике Српске која је о тој иницијативи веома лоше расправљала", истакао је Радмановић.

Чак и да је дошло до изгласавања неповјерења, појаснио је Радмановић, услиједила би расправа у Дому народа гдје се смјена уопште не може десити.

"Посланици из СДА су јасно рекли да нису потпуно задовољни радом Савјета министара, али да није вријеме за изгласавање неповјерења, што је, према мом мишљењу, мудар политички потез те странке", сматра Радмановић.

Према његовом мишљењу, Савјет министара је у протеклих годину дана задовољио својим радом и има добар старт да у овој години направи још неколико важних искорака како би се БиХ приближили кандидатском статусу мада све мање вјерује да ће до тога доћи и то не због БиХ него зато што Европа више није спремна за било какав озбиљан корак када је ријеч о проширењу.

Говорећи о раду Савјета министара у протеклој години, Радмановић је навео да је природно да се у БиХ различито гледа на рад Савјета министара и изражавају различите жеље из ентитета.

"Ми из Републике Српске се држимо Дејтона према којем Савјет министара није влада, већ има ограничен рад који је на одређен начин под патронатом Предсједништва, а одговара Представничком и Дому народа. То је сасвим друго у односу на неку владу, јер другачије ради и није ефикасан као влада", истакао је Радмановић и додао да из ФБиХ траже да се Савјет министара претвори у владу и да "командује цијелој БиХ" што ни у ком случају није могуће.

РАСПУШТАЊЕ ДОМА НАРОДА БИО БИ АВАНТУРИЗАМ

Коментаришући наводе да би чланови Предсједништва БиХ Жељко Комшић и Шефик Џаферовић могли да траже распуштање Дома народа, Радмановић је рекао да је "евентуални напад на Дом народа резултат тврдњи оних који сматрају да се све рјешава неком смјеном".

"У Дому народа одједном свима смета што СНСД доминира у Клубу српског народа иако је ријеч о највећој политичкој партији око које се окупља већина и у Републици Српској и у БиХ. Логично је и да у Дому народа СНСД диктира темпо", истакао је Радмановић.

Он је подсјетио да никада нико у протеклих 25 година послије Дејтона није ни покушао да удара на Дом народа, те да то није случајно.

"Дом народа је репрезентација три националне групе, три конститутивна народа у БиХ. Уколико би два члана Предсједништва БиХ кренула у ту авантуру, био би вулгаризован Дејтон и то би била штета за БиХ у цјелини, али није немогуће да се то деси", истакао је Радмановић.

Говорећи о евентуалној смјени Колегијума Представничког дома и најавама да би он могао бити смијењен, Радмановић је рекао да је то прича посланика који је отишао у опозицију и да није актуелно, али да није немогуће да се и то затражи.

"Када је конкретно о мени ријеч, добио сам највише гласова на изборима у БиХ, а уколико долази до укупних промјена и нове већине у БиХ, онда је реална и промјена у Колегијуму", рекао је Радмановић и истакао да у свему овоме мора доћи до изражаја заједнички став свих из Републике Српске, јер је увијек било лоше по Српску ако се иде са различитим ставовима у институцијама на нивоу БиХ.

Коментаришући чињеницу да више од два мјесеца од избора нису објављени резултати за Сребреницу и Добој, Радмановић је истакао да је споран сам избор чланова Централне изборне комисије /ЦИК/ који се десио без најаве и претходних консултација.

"Дошло је до избора чланова ЦИК-а који су се показали неспособним. Све што се дешава сада посљедица је таквог избора чланова ЦИК-а. Зна се како долазе вреће из иностранства, зна се за фиктивне пријаве и неаргументовано је направљен проблем у Добоју и Сребреници", рекао је Радмановић, истакавши да је избором ЦИК-а направљен корак уназад.