ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво18/01/2021

ПОНОВНО УБИЈАЊЕ МРТВИХ СРБА

 

БЕОГРАД, 18. ЈАНУАРА /СРНА/ - Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцијенио је да је скрнављење спомен-плоче која чува сјећање на 405 невиних Срба села Челебић, код Ливна, и околних села које су убиле усташе 1941. године, поновно убијање мртвих Срба и дубоко вријеђање њихових потомака и цијелог српског народа.

 

Он је нагласио да је ово један од бројних примјера безумне мржње према српском народу на подручју Ливањског кантона и шире, те позвао одговорне да починиоце казне и јавно осуде тај чин мржње.

Линта је указао да су на спомен-плочи црним спрејем ишарана сва имена српских мученика и исписано усташко слово "У", те да је потпуно јасно да је ријеч о пронацистичком чину којим се оправдава почињени злочин геноцида над српским цивилима на том подручју за вријеме Независне Државе Хрватске, саопштено је из Савеза Срба из региона.

"Скрнављењем спомен-плоче у Челебићу застрашују се малобројни српски повратници и шаље им се порука да нису добродошли и да им је најбоље да се иселе или асимилују. У питању је један од многих доказа да се хрватски народ није суочио са својом усташком прошлошћу односно није осудио геноцид, изразио покајање и затражио опроштај од српског народа", рекао је Линта.

Он је позвао локалну и кантоналну власт да најоштрије осуде наведени србомрзачки чин и да предузму конкретне мјере на уклањању нанесене штете, као и да хитно пронађу и казне наредбодаввце и починиоце.

Линта је, такође, позвао предсједника Хрватског народног сабора, кровне организације Хрвата у БиХ, и предсједника ХДЗ-а БиХ Драгана Човића да јавно и недвосмислено осуди антицивилизацијско скрнављење споменика који је подигнут невино убијеним Србима у Челебићу и околним селима око Огњене Марије 1941. године.

"У случају да не дође до јавне осуде и проналажења и кажњавања свих одговорних лица, биће то додатно охрабрење снагама зла да наставе са ширењем бијесне мржње према Србима и свему што је српско", закључио је Линта.

У масовној гробници у селу Челебић налазе се посмртни остаци више од 400 Срба које су усташе заклале, убиле на други начин или су их живе бацале у јаму безданку Бикушу.