ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво18/01/2021

НОВО ЋИРИЛИЧНО ПИСМО ОД 27. ЈАНУАРА НА ИНТЕРНЕТУ

 

БЕОГРАД, 18. ЈАНУАРА /СРНА/ - Фондација "Регистар националног интернет домена Србије" /РНИДС/ 27. јануара обиљежиће девет година од почетка регистрације .срб домена, а корисницима интернета поклониће још једно ћириличко писмо – Орто РНИДС.

 

То писмо је израђено у сарадњи са организацијом "Типометарово писмо" и биће представљано током онлајн скупа "Ћирилица у дигиталном свету, заказаног за 27. јануар, објавио је РНИДС на свом сајту.

Орто РНИДС је друго по реду писмо српске ћирилице направљено превасходно за употребу на интернету и путем дигиталних канала комуникације које РНИДС, поводом обележавања годишњице .срб домена, поклања.

За разлику од Ареал РНИДС-а, представљеног у јануару прошле године, слабсерифног типографског писма, Орто РНИДС је сансерифно типографско писмо хуманистичког типа, наводи се у саопштењу.

Карактеристике новог писма представиће доцент на Факултету примењених уметности у Београду и аутор фонтова Ана Продановић.

Током онлајн скупа 27. јануара, научни сарадник на Институту за српски језик САНУ Светлана Слијепчевић Бјеливук одржаће предавање о томе колико је интернет измијенио српски језик.

Тема предавања биће и како се комуникација на матерњем језику и писму измијенила под утицајем онлајн средстава комуникације и може ли се и колико бранити језичка баштина од таквих утицаја.

Каква је улога ћирилице у пословању имајући у виду ослоњеност модерног пословања на интернет, како и колико робне марке, привреда и институције тржишно комуницирају на ћирилици, колико је коришћена у дизајну, шта су изазови, а шта предности употребе ћирилице, такође ће бити теме скупа.

Нови фонтови Орто РНИДС биће доступни за преузимање са РНИДС-овог сајта 27. јануара по завршетку онлајн скупа, који је заказан за 11.00 часова.