ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија19/01/2021

РЕАЛИЗАЦИЈА ПРОЈЕКТА ПАМЕТНОГ СТАЈАЛИШТА ЗАСЛУГА РАДОЈИЧИЋА И ЊЕГОВОГ ТИМА

 

БАЊАЛУКА, 19. ЈАНУАРА /СРНА/ - Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић рекао је да реализација пројекта паметног стајалишта у Бањалуци није резултат садашње градске администрације, већ прије свега напора администрације на челу са бившим бањалучким градоначелником Игором Радојичићем.

 

"Што се тиче јучерашње промоције пројекта паметног стајалишта, садашња Градска управа Бањалука на челу са градоначелником Драшком Станивуковићем са резултатима његове примјене има везе колико отприлике и са слијетањем човјека на Мјесец", рекао је Рајчевић Срни.

Као што видимо, додао је он, камера трпи све, па тако и незаслужено преузимање заслуга за нешто против чега се садашњи градоначелник током свог скупштинског мандата највише борио.

"Он је сматрао да било каква иницијатива која је везана за информатички пројекат је у принципу одређени криминал и да су то негативне појаве. Међутим, данас, како видимо, радо преузима заслуге које у принципу нису његове", нагласио је Рајчевић.

Рајчевић је навео да је пројекат примјене паметног стајалишта само један од десет пилот-пројеката који је реализован у оквиру "Фјучер сити челенџ" иницијативе УНДП-а, Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске и града Бањалука.

"То је била заједничка иницијатива још из 2020. године када су ова три субјекта расписала јавни позив за пријаве, односно идеје из области `смарт сити` технологија", појаснио је он.

Према његовим ријечима, било је 58 пријава, стручна комисија је изабрала десет најбољих пријава, а једна од њих је управо била промјена пркојекта паметно стајалиште.

"Ријеч је о пројекту који су заједно финансирали поменута три субјекта-УНДП са 250.000 КМ, Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске са 160.000 КМ те град Бањалука са 90.000 КМ. То је буџет од 500.000 КМ и то је иницијатива, дакле, и активности које су се одвијале током 2020. године", истакао је Рајчевић.

Поред овог пројекта, додао је он, у овом тренутку су или у фази реализације или су неки од њих већ окончани и слиједи презентација резултата тих пројеката, за још девет таквих идеја.

"На примјер, имамо ту паметно управљање отпадом, имамо звучне семафоре за већу слободу кретања и безбједност у саобраћају, информациони систем за промоцију локалних заједница, паметни систем јавне расвјете...То су све неке од идеја које су се нашле у оквиру ове иницијативе УНДП-а и ресорног министарства", рекао је Рајчевић.

Рајчевић сматра да ће примјена поменутих пројеката значити пуно и за град Бањалуку и Српску.

"Управо због тога смо и покренули цијелу инцијативу, министарство са једне и УНДП са друге стране. Жељели смо да покажемо да у Српској има простора за примјену идеја из области `смарт сити` технологија", навео је он.

Конкретном употребом технологије, нагласио је он, желимо да олакшамо живот грађанима наших урбаних цјелина, односно градова и ових десет пројеката, који се тренутно спроводе у граду Бањалука су управо показатељ свих тих напора.

"Сматрамо да паметна употреба технологије, конкретно кроз све ове идеје, може знатно да допринесе побољшању квалитеа живота грађана Бањалике. Управо због тога смо и финансирали и као Влада и као Министарство све ове идеје и реализацију свих ових пројеката како би дошли до тих конкретних резултата", закључио је Рајчевић.


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: