ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво20/01/2021

РТС ПРЕМИЈЕРНО ЕМИТУЈЕ ФИЛМ "КОРИДОР"

 

БЕОГРАД, 20. ЈАНУАРА /СРНА/ - Радио-телевизија Србије /РТС/ премијерно емитује документарно-играни филм "Коридор 92" редитеља Слађане Зарић, који се бави хронологијом једне од најзначајнијих битака Војске Републике Српске /ВРС/ за пробој коридора у Посавини.

 

Филм се на РТС-у премијерно емитује од 21.00 час.

Битка за Коридор 1992. године била је битка која је дефинисала даљу судбину Републике Српске и која је спојила западни и источни дио Српске, те поново успоставила везу Бањалуке са Бијељином и Београдом.

Операција "Коридор", како се званично звала ова велика војна акција, за становништво обје Крајине значила је живот, а омогућила је поновно успостављање снабдијевања храном, струјом и доставу лијекова.

Због недостатка кисеоника, до којег је дошло послије пресијецања путне комуникације са тадашњом Југославијом, у бањалучком породилишту током маја и јуна 1992. године умрло је 12 беба.

Пробој Коридора био је те 1992. године питање опстанка или нестанка српског народа у једном дијелу Републике Српске.

Филм хронолошки прати догађаје од 3. марта, када су снаге Хрватске војске уз припаднике Хрватског вијећа одбране /ХВО/ ушле на простор БиХ и у даљем напредовању пресјекле везу српских Крајина са Србијом, до 7. октобра 1992. године, када је ослобођен Брод и када су остварени циљеви операције "Коридор".

Базиран је на свједочењима учесника борби, припадника готово свих јединица које су учествовале у операцији, а на основу њихових прича реконструисани су догађаји који су утицали на даљи исход борбе.

Ти догађаји су спајање јединица Источнобосанског и Првог крајишког корпуса, борбе за ослобођење Модриче, Оџака и Дервенте, вишемјесечне борбе на Ободном каналу и Кострешу и коначно ослобођење Брода.

Филм покрива дешавања у општинама Модрича, Оџак, Дервента и тадашњи Босански Брод у којима је дјеловао Први крајишки корпус ВРС, носилац војне операције "Коридор".

Бави се и страдањима српског становништва у хрватским логорима на простору Посавине прије почетка војне акције ВРС у периоду март - јуни 1992. године. У логорима у Посавини било је заробљено око 2.800 Срба, међу којима и 106 дјеце.

За злочине и убиства Срба у логорима у Дервенти, Оџаку и Броду правоснажно је осуђено 19 припадника Хрватског вијећа обране и Хрватске војске на казну затвора у укупном трајању од 120 година.

Према подацима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, током акције "Коридор" /у општинама Модрича, Дервента, Оџак и Брод/ погинуло је 508 бораца Војске Републике Српске и Милиције Републике Српске Крајине.

Према хрватским подацима, страдао је 1.261 војник Хрватске војске и ХВО-а.

У сценама реконструкције борби учествовали су припадници Војске Србије који су пружили и логистичку подршку реализацији филма.

Мање познате приче и анегдоте бораца оживјели су глумци из Србије и Републике Српске Вук Костић, Мира Ђурђевић, Стојша Ољачић, Љубиша Савановић, Миљка Брђанин, Зоран Станишић, Александар Стојковић, Жељко Касап, Златан Виденовић, Гаврило Јовановић и многи други.

Сви подаци у филму добијени су из Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске. Кориштени су и архивски видео-записи и фотографије.

Сценарио и режију потписује ауторка документарно-играних филмова "Ратне приче са Кошара" и "Ратне приче са Паштрика" Слађана Зарић, коредитељ и монтажер филма је Бојан Перишић, директори фотографије су Жарко Богдановић, Раде Радивојша и Жарко Пекез, а аутор музике Владимир Тошић.

Продуценти филма су Снежана Родић Синђелић, Милорад Којић, потпуковник Горан Иконић и Јасна Поповић.

Филм је рађен у копродукцији Радио-телевизије Србије, Радио телевизије Републике Српске /РТРС/ и Војнофилмског центра "Застава филм".

Претходно је филм премијерно приказан на Дан Републике Српске - 9. јануара на РТРС.


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: