ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика20/01/2021

ЧОВИЋ: ИЗБОРНИ ЗАКОН ПРОМИЈЕНИТИ БЕЗ ОДЛАГАЊА

 

САРАЈЕВО, 20. ЈАНУАРА /СРНА/ - Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић изјавио је да ће се фокус с националних и политичких платформи у БиХ пребацити на друштвено-економска питања тек када се сва три конститутивна народа и сви грађани у БиХ буду осјећали сигурно, без бриге за њихов идентитет.

 

"Да би се то остварило, као кључни предуслов, без даљег одгађања треба промијенити Изборни закон, знатно прије општих избора 2022. године", рекао је Човић током видео-обраћања посланицима Европске народне странке /ЕПП/ у Европском парламенту поводом 25 година Дејтонског мировног споразума.

Он је истакао да се у БиХ треба инсистирати и радити на њеном путу ка ЕУ, те да ће се залагати за доношење европског устава.

Човић је навео да атмосфера неповјерења између политичких представника три конститутивна народа у БиХ често узрокује функционалан застој у институцијама и назадовање у спровођењу кључних реформи због чега је неопходно да БиХ добије кандидатски статус у јулу ове године и да се усвоје измјене Изборног закона у првих шест мјесеци ове године.

Он је навео да је БиХ мултинационална држава која функционише на бази признања и равноправности три конститутивна народа без обзира на варијације у њиховој бројности и демографска кретања на подручју земље.

"Као и до сада, очекујемо разумијевање и подршку међународне заједнице у рјешавању овог питања од виталног значаја за даљу демократизацију и остварење наше пуне интеграције у ЕУ. Стога ћу се залагати за доношење европског устава - онаквог какав је примјерен, могућ и потребан за европску БиХ, с којим она може ући у пуноправно чланство у ЕУ", истакао је Човић.

Нови Изборни закон, додао је, мора бити такав да интегрише политичку традицију равноправности и слободе, како за сваког појединца, тако и за сва три конститутивна народа.

Он је нагласио да су сви сагласни да БиХ уставни оквир мора ускладити са основним уставним начелима и нормама које произлазе из Европске конвенције о људским правима.

Човић је поменуо и како су избори у Мостару, иако су сматрани значајним помаком, изњедрили низ неправилности и неповјерења, прије свега у Централну изборну комисију /ЦИК/ БиХ.

Говорећи о мигрантској кризи у БиХ, Човић је рекао да се тај проблем мора ријешити на конструктиван начин на који неће бити угрожени становништво, стабилност, просперитет и партнерства са међународним организацијама.

Европским посланицима вечерас се обратио и лидер СДА Бакир Изетбеговић, који је између осталог, поновио да је потребно поступити по Мишљењу Европске комисије, о захтјеву за чланство БиХ у ЕУ са дефинисаних 14 приоритета.


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: