ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво22/01/2021

ЛАНИ ИЗДВОЈЕНО ОКО 100.000 КМ ЗА 227 ЗАХТЈЕВА

 

ПАЛЕ, 22. ЈАНУАРА /СРНА/ - Вршилац дужности начелника Одјељења за привреду и друштвене дјелатности општине Пале Игор Иконић рекао је Срни да је лани из општинског буџета за пронаталитетну политику издвојено око 100.000 КМ, чиме је обухваћено 227 захтјева.

 

Он је истакао да се, од укупног броја захтјева, 185 односи на подршку новом рађању, 12 захтјева за вантјелесну оплодњу, те 30 захтјева за подршку мајкама са четворо и више дјеце.

"За новорођену дјецу у прошлој години исплаћено је око 40.000 КМ. Од 185 захтјева - 91 је за прво дијете, 68 за друго дијете, 21 за треће дијете, четири захтјева за четврто и једно за пето дијете", објаснио је Иконић и додао да за прворођено дијете надокнада износи 100 КМ, за другорођено 250 КМ, а треће и свако наредно 500 КМ.

Иконић је рекао да је за трошкове суфинансирања вантјелесне оплодње исплаћено 24.000 КМ, док је за мјесечна примања за мајке које имају четворо и више дјеце у 2020. години исплаћено 35.280 КМ.

Према његовим ријечима, општина Пале, конкретно Одјељење за привреду и друштвене дјелатности, може да се похвали унапређењем пронаталитетне политике, посебно јер је уведена подршка за новорођену дјецу.

"То раније није била пракса у општини Пале, што је, свакако, резултирало да смо у том смислу имали 185 поднијетих захтјева. Почетком прошле године донијели смо правилник и смјернице у ком правцу треба да се развија пронаталитетна политика локалне заједнице, што је био добар потез који је резултирао повећаним бројем захтјева", појаснио је Иконић.

Он је рекао да су грађани упознати о томе да општина Пале даје подршку и помаже свом становништву, односно родитељима који су се остварили у најљепшој улози, као и онима који покушавају да се остваре као родитељи.

"Реализовано је готово 99.000 КМ за пронаталитетну политику у буџету. И даље ћемо издвајати значајна средства. Сматрам да је општина Пале једна од ријетких општина у Републици Српској која се може похвалити оваквим мјерама и развојем пронаталитетне политике", истакао је Иконић.

Иконић је рекао да су у локалној заједници задовољни прошлом годином и што су успјели у својој намјери, те се нада да ће у овој години имати више захтјева, којима ће, сигурно, изаћи у сусрет.


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: