ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија21/01/2021

ПОЗИТИВНО КРЕТАЊЕ БДП-а ОЧЕКУЈЕ СЕ У ДРУГОМ КВАРТАЛУ ОВЕ ГОДИНЕ

 

БАЊАЛУКА, 21. ЈАНУАРА /СРНА/ - Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија рекао је да би, према предвиђањима свих релавантних институција, у другом кварталу ове године БДП у БиХ требало да биљежи позитивна кретања, али да она неће бити висока и, свакако, неће достићи онај из 2019. годину.

 

"Неколико је ствари које на ово утичу, а то је, прије свега, чињеница да пандемија успорава раст БДП, али у првој половини године већи број грађана у цијелом свијету биће вакцинисан, што ће омогућити покретање оних привредних грана које су у врло лошем стању", рекао је Тегелтија.

Према његовим ријечима, чињеница је да је иза нас година коју ће БиХ завршити у минусу, те да је само питање статистике да ли ће пад БДП-а бити 3,5 одсто или 5,5 одсто, што су најпесимистичније прогнозе Међународног монетарног фонда /ММФ/.

"Оно што мене плаши, а што је искуство показало, јесте да друга година зна бити тежа од прве године кризе. Али, уколико савладамо пандемију у највећој могућој мјери, сва ова кретања требало би да буду веома позитивна", истакао је Тегелтија.

Предсједавајући Савјета министара је навео да је у БиХ, када је ријеч о борби против пандемије вируса корона, прихватљив степен ограничења за пословање привреде.

"Већина наших привредних грана нема велики проблем са мјерама које у овом тренутку имамо, а говорим, прије свега, о производним гранама. Наравно, када је ријеч о услугама, транспорту путника, авио-саобраћају, туризму, угоститељству и слично, те су гране у тешкој ситуацији и оне сасвим сигурно неће бити у бољој ситуацији у првој половини 2021. године, док значајан број људи не прими вакцину да би почео либералнији систем кретања", објаснио је Тегелтија.

Говорећи о неуспјеху аражмана са ММФ-ом, Тегелтија је нагласио да нема никаквог озбиљног разлога да се прави регистар рачуна физичких лица у Централној банци БиХ, те да овај услов није никаква економска норма.

"Питао сам шефа Мисије ММФ-а како ће помоћи грађанима БиХ тако што ће регистар пренијети са једног мјеста на друго и нисам добио одговор", напоменуо је Тегелтија.

Питање вођења регистра рачуна физичких лица, појаснио је Тегелтија за АТВ, дефинисано је законом о банкама и унутрашњем платном промету, који су усаглашавани са ММФ-ом прије неколико година.

"Оно што је врло важно, сваки пут у преговорима са ММФ-ом била су тешка економска питања, понекад неко политичко питање, али у суштини увијек је била ријеч о томе како ће изгледати закон о банкама, закон о раду, какве ће бити плате, пензије... Овдје се није тражило никакво питање озбиљних економских реформи", рекао је Тегелтија.

Тегелтија је изразио наду да ће превладати свијест да аранжман треба и ММФ-у и БиХ, те да би на прољеће могло доћи до повратка озбиљним преговорима и озбиљним економским реформама, без политичке приче.

Када је ријеч о европском путу БиХ, Тегелтија је навео да никада није говорио о датуму када ће БиХ добити кандидатски статус, те да су кључни комесари у Европској комисији рекли да су очекивања да је то прва половина ове године.

"Осим тога што БиХ треба да уради неке ствари да би добила свој кандидатски статус, лично мислим да Европска комисија и ЕУ треба да са мало више разумијевања гледају на позицију БиХ. Тих 14 услова добили смо у условима када је био велики отпор проширењу ЕУ, за вријеме претходног сазива Европске комисије", рекао је Тегелтија.

Он сматра да би добијање кандидатског статуса суштински послало поруку да се БиХ креће у добром правцу и вратило би пољуљано повјерење грађана БиХ према ЕУ.