ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет22/01/2021

ЖАРИШТА ЕПИДЕМИЈЕ БИЋЕ ОЗНАЧЕНА КАО "ТАМНОЦРВЕНЕ ЗОНЕ"

 

БРИСЕЛ, 22. ЈАНУАРА /СРНА/ - Жаришта заразе вирусом корона у ЕУ биће означене као "тамноцрвене зоне", а путници из тих дијелова Европе мораће да се тестирају на ковид 19 пред полазак и да буду у самоизолацији по доласку на дестинацију, изјавила је предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

 

Она је објаснила да ће тамноцрвена боја означавати врло висок ниво ширења заразе вирусом корона у одређеним дијеловима Уније.

"Од особа које путују из тамноцрвених зона могао би се тражити тест пред полазак, као и одлазак у самоизолацију након доласка на жељену дестинацију", рекла је Фон дер Лајенова.

Фон дер Лајенова је истакла да треба строго избјегавати путовања у ЕУ која нису од велике важности, али да се, у исто вријеме, мора омогућити неометан прелазак границе за раднике на кључним пословима, као и проток робе.

Предсједник Европског савјета Шарл Мишел нагласио је да се могу разматрати ограничења када се ради о путовањима која нису од кључне важности.

Мишел и Фон дер Лајенова упозорили су на могућност увођења строжих ограничења за путовања у наредним данима.

Они су напоменули да ЕУ жели да избјегне могућност да поново дође до великог броја заражених, као што је то био случај у првом таласу пандемије у марту прошле године, када је неколико чланица Уније донијело једнострану одлуку о затварању државних граница, преноси "Дојче веле".

Фон дер Лајенова је додала да је од велике важности да се настави фунционисање јединственог тржишта.


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: