ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет24/01/2021

ДЕМОНСТРАНТИ ТРАЖЕ ОПОЗИВ БОЛСОНАРА

 

РИО ДЕ ЖАНЕИРО, 24. ЈАНУАРА /СРНА/ - Више хиљада људи изашло је данас на улице бразилских градова и траже опозив предсједника Жаира Болсонара, који је на удару критика због лошег реаговања на пандемију вируса корона.

 

Велики број демонстраната био је у аутомобилима који су се сиренама оглашавали на улицама Рио де Жанеира, Сао Паола и других бразилских градова.

Данашње протесте организовале су конзервативне групације које су некад подржавале предсједника, док су јучерашњи протести били у организацији љевичарских покрета.

Политички аналитичар Томаш Фаваро из организације "Контрола ризика" рекао је да се Болсонаро суочава са малим ризиком од опозива, мада би се то могло промијенити уколико његови савезници изгубе на гласању за руководство над Доњим домом парламента 2. фебруара.

"Болсонарова база у Конгресу је нестабилна, мада је робусна, што се може промијенити усљед пада његове популарности", нагласио је Фаваро.

Болсонаро је на половини четворогодишњег мандата и суочен је са критикама због здравствене кризе у граду Манаусу и одгађања програма вакцинације у Бразилу. Он се дуго противио и увођењу блокада против вируса корона.

Државни тужилац Августо Арас јуче је од Врховног суда затражио покретање истраге о министру здравља Едуарду Пазуелу збпг кризе у Манаусу. Он је указивао на документ у којем се наводи да је Министарство здравља још 8. јануара било упознато са несташицом кисеоника али да нису слали додатне количине све до 12. јануара.