ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво25/01/2021

НАЋИ ОДРЖИВА РЈЕШЕЊА ЗА МИГРАНТСКУ И ХУМАНИТАРНУ КРИЗУ

 

САРАЈЕВО, 25. ЈАНУАРА /СРНА/ - Мисија ОЕБС-а у БиХ позвала је власти да се договоре и донесу одржива рјешења за мигранте, избјеглице и азиланте, која ће бити у складу с људским правима која се односе се на хуманитарну кризу која је у порасту.

 

Из ОЕБС-а је саопштено да ту организацију посебно брине стање у Унско-санском кантону гдје многи мигранти, избјеглице и азиланти живе у нехуманим и опасним условима, конкретно унутар и око Велике Кладуше и Бихаћа.

"Иако су недавно предузете активности на смјештају појединаца из бившег привременог пријемног центра `Липа` охрабрујуће у извјесној мјери, даље људске патње ће бити заустављене једино хитном и координисаном акцијом власти на нивоу БиХ, ентитетска и кантона", наведено је у саопштењу.

Из ОЕБС-а истичу да забринутост изазивају извјештаји о насилном враћању миграната и другим кршењима људских права на граници БиХ.

"Према информацијама Мреже за праћење насиља на граници, многа враћања током 2020. године попримала су неке облике насиља - од вербалног вријеђања до физичких напада, крађе, изнуђивања и силовања, што је потпуно неприхватљиво", наводи се у саопштењу.

Шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Кетлин Кавалек састала се данас са представницима невладиних организација, како би добила више информација о овим наводима.

Из ОЕБС-а су додали да се сви нивои власти морају придржавати обавеза преузетих по међународним хуманитарним споразумима и домаћем закону, те их подсјетили на важност демократског надзора у овом погледу.

"Осим тога, мора се успоставити вјеродостојан и ефективан механизам праћења који укључује релевантне међународне и државне институције за људска права и припаднике цивилног друштва", наводи се у саопштењу.

Из ОЕБС-а су поручили да остају на располагању властима за помоћ у успостављању продуктивног политичког дијалога како би се стање унаприједило, као и да су спремни да подрже толико потребна побољшања у координационим активностима међу кантоналним, ентитетским и властима на нивоу БиХ.