ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво25/01/2021

ШТЕФАНЕК СА ВЛАСТИМА О МИГРАНТСКОЈ СИТУАЦИЈИ

 

САРАЈЕВО, 25. ЈАНУАРА /СРНА/ - Специјални представник генералног секретара Савјета Европе за миграције и избјеглице Драхослав Штефанек посјетио је све привремене прихватне кампове у Унско-санском кантону, те са представницима локалне и кантоналне власти разговарао о тренутној ситуацији са мигрантима и избјеглицама.

 

Штефанек је истакао да је план био да се на терену увјери у животне, односно боравишне услове миграната и избјеглица, те је разговарао и са представницима власти у кантону, како би стекао комплетну слику о свим дешавањима и потребама локалног становништва.

Он је навео да се у наставку посјете БиХ планира разговарати и са највишим политичким званичницима БиХ, као и представницима надлежних агенција и осталим актерима, да бх онда могао формирати детаљан и конкретан извјештај о тренутној ситуацији.

Штефанек је демантовао поједине наводе како су циљ његове посјете заправо преговори за поновно отварање миграционог центра "Бира" у Бихаћу, преносе федерални медији.

"Tо одмах морам демантовати, немам никакве везе с тим, мене искључиво занима поштовање људских права. Истина је да сам кратко боравио пред недавно затвореним кампом, јер сам у оквиру ове посјете желио разговарати и са грађанима Бихаћа који тамо протестују дужи период. Хтио сам чути и мишљење и потребе локалног становништва. Жао ми је што је то неко злоупотријебио“, истакао је Штефанек.

Премијер Унско-санског кантона Мустафа Ружнић рекао је да о затвореном центру "Бира" није било ни ријечи, те да су саговорника детаљно информисали о комплетном стању и разговарали о неопходности координираног и квалитетнијег управљања овим процесом.

Према ранијој најави из Савјета Европе, Штефанек ће бити у мисији у БиХ до суботе, 30. јануара, ради процјене тренутне ситуације у вези са мигрантима и избјеглицама, нарочито у регији Бихаћа, а фокус ће бити на рањиве групе.