ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво25/01/2021

ПРИЈЕ РЕДОВНЕ НАСТАВЕ ПОТРЕБНО САНИРАТИ ОШТЕЋЕЊА

 

КОСTАЈНИЦА, 25. ЈАНУАРА /СРНА/ - Статичари Републичке дирекције за обнову и изградњу утврдили су да је на објекту Средњошколског центра Костајница потребно санирати оштећења да би ученици и радници били безбједни и да би могао почети редовни наставни процес, рекла је Срни директор школе Јелена Јаћимовић Јањетовић.

 

Објекат Средњошколског центра претрпио је знатна оштећења у недавном земљотресу, а због неусловности објекта, настава за 125 ученика из Костајнице, Новог Града и Козарске Дубице одвија се на даљину.

"Објекат су детаљно прегледали статичари Републичке дирекције за обнову и изградњу и утврдили да је потребно санирати оштећења да би ученици и радници били безбједни и да бисмо могли почети са редовним наставним процесом", рекла је Јањетовићева.

Према њеним ријечима, неопходна је санација думе која се урушила и причинила штету на око 30 квадрата кровне конструкције, те срушила надстрешницу на улазу у објекат и дио крова котловнице.

Оштећен је један носиви стуб који је неопходно санирати да би читава кровна конструкција била стабилна.

Урушила су се три димњака, а за санацију су и попуцале надстрешнице од армираног стакла на главним улазима за ученике и професоре.

"Ригипс плоче на трећем спрату су попадале, потребно их је све замијенити. Tреба пресложити и замијенити и све ригипс плоче у холу школе које су попадале или су оштећене и висе са стропова", навела је Јањетовићева.

Она је додала да су у свим учионицама и осталим просторијама у школи видљиве пукотине на зидовима, а трећи спрат, гдје је школска библиотека, неупотребљив је.

Уништен је и дио рачунарске опреме, школски инвентар, те дио намјештаја.

"Можда најзначајнија оштећења има фискултурна сала коју ће бити тешко санирати јер су попуцали састави стубова са осталим дијеловима овог објекта", додала је Јањетовићева.

Она је истакла да су у првим данима након земљотреса приоритет биле хитне интервенције како би се избјегла већа штета и да су највећу улогу у тим тренуцима имали припадници Републичке управе цивилне заштите.

"Без помоћи Цивилне заштите ми не бисмо успјели то привремено да санирамо и материјална штета би била неупоредиво већа, јер је послије земљотреса почео падати снијег, то би прокишњавало и заиста би штета била немјерљива. Споменула бих и раднике школе, волонтере и ученике који су дошли да волонтирају", истакла је Јањетовићева.

До санације оштећења, средњошколци у Костајници школују се на даљину, а стичу знање у четири струке - електротехника, машинство и обрада метала, здравство и саобраћај.