ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана27/01/2021

ВЛАДИКА ХРИЗОСТОМ: СВАКОДНЕВНИМ МАЛИМ ПОДВИГОМ ПРИБЛИЖИМО СЕ СВЕТОМ САВИ

 

ФОЧА, 27. ЈАНУАРА /СРНА/ - Чувар пећког трона, митрополит даборбосанки Хризостом поручио је са прославе Савиндана у Фочи да Свети Сава и данас Србима показује пут којим треба да иду - да, угледајући се на њега, молитвом, вјером, трудом и врлином настоје да заслуже Царство небеско.

 

У присуству великог броја вјерника, митрополит Хризостом предводио је архијерејску литургију у Храму Светог Саве у Фочи, највећем православном храму у БиХ.

У обраћању вјерницима, истакао је да је потребно свакодневно се трудити да будемо барем мало слични Светом Сави, да бисмо били препознатљиви као његова дјеца.

"Угледајмо се на Светога Саву и чинимо што је чинио Светио Сава. Подвиг један мали, свакодневни подвиг, да сваки од нас свакога дана постигне један помак више у приближавању лику и дјелу Светога Саве. Да он увијек буде наш путеводитељ, да будемо оно што је он био - човјек Божји, који је све своје способности подредио стицању Царства небеског", поручио је митрополит Хризостом.

Говорећи о животном путу Светог Саве, од несуђеног принца до монаха, владика Хризостом је навео да је Свети Сава постигао божански лик бјежањем у пустињу, попут Мојсија и Светог Јована Крститеља, те да је отишао у Свету Гору, не да буде принц или архиепископ, већ да буде обичан монах, слуга Господњи, који је својим подвигом задивио светогорско монаштво.

"Он је босоног трчао по стијенама Свете Горе, да би дотрчао чим прије до пустињака, да им послужи, тако да је он својим светим живљењем управо себе посветио. Као син великог жупана, побјегао је тајно, сакрио се, да би се управо тамо спремио на велику службу учитељства, просветитељства, али и пророштва", подсјетио је митрополит.

Он је додао да је управо Светог Саву Бог послао да се приреми, да се оспособи, да доживи Бога у себи и да онда дође и да проповиједа Бога живога живоме народу и да га препороди, што је Свети Сава учинио - увео српски народ у ред хришћанских народа, због чега је овај народ најпоноснији.

Владика Хризостом је додао да српски народ све мјери Светим Савом, односно да је Свети Сава, са Христом Господом, мјерило свега.

"Зато нас можда неке нације не разумију зашто смо толико загледани у Светога Саву и неки нам чак и сугеришу - заборавите ту вашу прошлост и окрените се својој будућности. Али ми не видимо своју будућност, као ни садашњост, као ни прошлост без Светог Саве, јер управо оно што јесте српски народ је Свети Сава", поручио је митрополит дабробосански.

Владика је подсјетио да је Свети Сава национална и заједничка слава свих прасвославних Срба.

"Сви ми имамо своје породичне крсне славе, које славимо са кумовима, пријатељима и родбином, а данас смо сви једна велика светосавска породица. Гдје год Срби данас славе, од Новог Зеланда до Аљаске, од Калиформније до Јапана, од истока до запада, од сјевера до југа, свуда Срби данас помињу Светог Саву у молитвама, а он нас све заједно благосиља", нагласио је владика Хризостом.