ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти27/01/2021

У ТАРЧИНУ ОДРЖАНА ПРВА КОМЕМОРАЦИЈА СРПСКИМ ЖРТВАМА У ФБиХ

 

САРАЈЕВО, 27. ЈАНУАРА /СРНА/ - Испред некадашњег концентрационог логора "Силос" у Тарчину код Сарајева, у којем је у протеклом рату било заробљено више од 600 српских цивила, од којих су 24 умрла због посљедица пребијања, тортуре и мучења глађу, данас је одржана прва комеморација посвећена српским жртвама на подручју Федерације БиХ /ФБиХ/.

 

Окупљени су прислужили 24 свијеће и пред капијом "Силоса" положили 24 жуте руже у знак сјећања на преминуле логораше.

Бошко Томић, изасланик српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика, подсјетио је да је Силос био један од три највећа логора у БиХ у којем су на врло тежак и мученички начин погубљена 24 човјека, а више од 600 прошло кроз овај логор.

"Овдје су били затворени само они цивили који нису ништа згријешили, а затворени су само зато зато што су били Срби", рекао је Томић новинарима.

Он је нагласио да логораши који су данас дошли овдје и који су у логору провели око 1.350 дана најбоље свједоче о страхотама које су се догодиле.

"Оно што се десило цивилима нека служи на част онима који су то радили, а од Суда и Тужилаштва тражимо да процесуирају и адекватно осуде оне који су организовали овај логор и нецивилизацијски се односили према логорашима", поручио је Томић.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић указао је да постоји 126 мјеста гдје су Срби затварани и мучени, од којих су многи, нажалост, и преминули.

Он сматра да је вријеме да поченемо још снажније да развијамо културу сјећања на цивилне жртве, јер су људи који су живјели на овом подручју затварани, прогањани и мучени само зато што су Срби.

"Тужна је чињеница да је Дејтон потписан 21 новембра, а да су затвореници изашли тек 27 јануара 1996. године, што говори о намјерама да се и након завршетка ратних дешавања овдје држе људи и муче и тероришу, јер су Срби", истакао је Ћосић.

Предсједник Савеза логораша Републике Српске Анђелко Носовић подсјетио је да су посљедње ријечи преминулих логораша биле - "Дајте нам хљеба", што најбоље говори у каквој су се ситуацији налазили.

"Ми нисмо овдје дошли да некоме пркосимо и гурамо прст у око, само смо дошли да кажемо да је ово овде био логор искључиво за Србе и да су 99 одсто затворених били цивили", истакао је он.

На данашњи дан 1996. године затворен је концентрациони логор "Силос", којим је управљала такозвана Армија БиХ.

Логор је отворен 11. маја 1992. године у објекту у којем се прије рата чувала пшеница, а затворен је 27. јануара 1996. године, на Савиндан, односно два мјесеца након што је потписан Дејтонски мировни споразум.

Према свједочењу бивших логораша, "Силос" је имао све елементе злогласног логора из Другог свјетског рата Аушвиц.


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: