ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво27/01/2021

ТРИ СРБИНА УХАПШЕНА У ДАЉУ НЕМАЈУ ВЕЗЕ СА РАТНИМ ЗЛОЧИНИМА

 

ЗАГРЕБ, 27. ЈАНУАРА /СРНА/ - На подручју Даља, у Хрватској, ухапшена су три Србина Предраг Гавровски, Рајко Веић и Ђорђе Дрпа, које тамошње правосуђе сумњичи за ратне злочине над хрватским цивилима и ратним заробљеницима, рекао је данас Срни директор Документационо-информатвног центра "Веритас" Саво Штрбац.

 

Он је навео да је "Веритасу" речено да ова тројица Срба немају везе са ратом и ратним злочинима јер да имају давно би отишли из Хрватске.

Наводећи да хрватско правосуђе сумњичи ову тројицу да су у Даљу противправно држали затворену шесторицу хрватских цивила и осморицу војника, те да су их физички и психички злостављали, Штрбац указује да се то не може назвати ратним злочином, све да се и десило.

"Питање је да ли је то ратни злочин? Све вријеме тврдим да су Хрвати ратни злочин толико деградирали кроз ове своје судске поступке, трпајући ту оно што су класична кривична дјела", истакао је Штрбац.

Он наводи да је за Хрвате ратни злочин крађа бијеле технике, крађа и убијање домаћих животиња, или ако неки чувар у српскм затвору ногом у задњицу удари заробљеног хрватског војника, или ако је неко некога криво погледао, Србин Хрвата...

"Све се то налази у тим њиховим пресудама, за које су људи и те како одлежали године у затворима. Значи, крив си ако си био на српској стани у вријеме Републике Српске Крајине", каже Штрбац.

Он је додао да Хрвати имају свој званични наратив – да су "водили свети одбрамбени рат, а сви други су били мрски агресори, који су дошли однекуд да покоре тај невини хрватски народ".

"Наравно, наш наратив је потпуно другачији", додао је Штрбац, оцијенивши да у Хрватској неће да престану са тим пресудама док су год живи људи који су били у вријеме Републике Српске Крајине способни да носе пушку, па чак и онио који нису били пунољетни.

Штрбац је навео да је у Хрватској било до сада 608 правоснажних пресуда за ратни злочин.

"Кад напуне хиљаду пресуда против Срба за ратне злочине деведесетих година прошлог вијека, а хоће, јер има много оптужница и истрага, стално се хапси, онда је то погубније за истину, него Гебелсова теорија да много пута поновљена лаж постаје истина", каже Штрбац.

Према његовим ријечима, тако ће неко за 10, 20, 100 година процјењивати о овом рату `90-их на подручју Хрватске и по судским пресудама, јер, ето, суд је независна институција и њима се вјерује.

Три мушкарца ухапшена су у Хрватској због сумње да су починила ратни злочин на подручју Даља 1991. и 1992. године.

Осијечко-барањска полиција ухапсила је мушкарце од 52, 61 и 70 година, док је један шездесетпетогодишњак недоступан хрватским властима.

На терет им је стављен ратни злочин против хрватског цивилног становништва и ратних заробљеника, саопштила је осијечко-барањаска полиција.