ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана27/01/2021

НА САВИНДАН ОТВОРЕНА ПРВА СРПСКА ШКОЛА У АУСТРАЛИЈИ

 

СИДНЕЈ, 27. ЈАНУАРА /СРНА/ - Прва српска школа у Аустралији, Колеџ Свети Сава, почела је данас са радом у сиднејском предграђу Варовил.

 

Церемонију свечаног отварања колеџа, осим Његовог преосвештенства епископа аустралијско-новозеландског Силуана, предводила је премијер Новог Јужног Велса Гладис Береџиклијан, уз присуство званица.

Береџиклијанова је током церемоније отварања изјавила да је данас свједок да је сан, који је започет 2004. године, преточен у реалност, јавља аустралијска телевизија "СБС" на свом порталу у одјељку на српском језику.

"Због мог личног поријекла, које има коријене у православљу, и чињенице да сам кума прекрасној српској дјеци /четворо српске дјеце/, осјећам блискост овој заједници. И такође схватам и знам колико је тешко да се сан преточи у стварност", нагласила је Береџиклијанова.

Премијер Новог Јужног Велса напоменула је да је Свети Сава трансформисао, не само православну традицију у Србији, већ је донио просвјетљење и реформисао културу из 12. и 13. вијека, те да ће и успјешне генерације аустралијске дјеце похађати ову предивну школу.

"Успјешне генерације аустралијске дјеце, која са поносом носе српско насљеђе, и чак и дјеце која нису српског поријекла, похађаће ову предивну школу и добити стабилно образовање. Знам да ће та визија постати стварност. Дјеца коју сам упознала данас, у чијом очима сам видјела инспирацију, даће велики допринос нашој будућности зато што ће добити стабилно образовање у овој школи", ракла је премијер Новог Јужног Велса.

Она је подсјетила да је била на овом мјесту и 2004. године, иако сматра "да тада нико није знао ни ко је пошто је тада сједила у позадинским клупама у парламенту".

"Тада сам овдје била због мог личног поријекла, традиције и због тога што сматрам да је снага наше заједнице у томе што је чине људи који су дошли са свих страна свијета, који су дошли у Аустралију и у Нови Јужни Велс, и који су дали огроман допринос успјеху нашег друштва", нагласила је Береџиклијанова.

Премијерка Береџиклијан, која је била кума на крштењу четворо српске дјеце, нагласила је да је сигурна да ће малишани који добију стабилно образовање у Колеџу Свети Сава дати огроман допринос Аустралији.

Ова церемонија је била затворена за јавност због рестриктивних мјера које је увела држава током пандемије вируса корона.

Митрополија аустралијско-новозеландска Српске православне цркве објавила је на свом сајту да је, због рестрикција које су на снази, свенародна прослава отварања колеџа, која је била планирана јуче, одгођена до даљњег, али, члан Управног одбора Колеџа протојереј-ставрофор Радет Радан истиче да ће чланови српске заједнице, ипак, имати прилику да погледају имање и зграду колеџа током такозваних отворених дана сљедећих шест викенда.

"Због рестриктивних мера које су уведене од државе, нисмо у могућности да саберемо нашу заједницу на имању колеџа, али током наредних неколико недеља планирамо да сваког викенда, суботом и недељом, отворимо колеџ, да имамо такозване отворене дане, тако да ће ипак моћи припадници наше заједнице, у ограниченим бројевима, уз поштовање свих ковид рестрикција, да прођу кроз зграду и имање и да виде како је то све уређено", ракао је отац Радан за "СБС".

Он је навео да ће отварање бити обиљежено филмом и фотографијама, па ће српска јавност, ипак, колико-толико моћи да види како је протекао историјски дан у животу српске заједнице и Колеџа Светог Саве.