ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Вирус Корона27/01/2021

ЗЕЉКОВИЋ: TЕШКО ГОВОРИTИ О TАЧНОМ ДАTУМУ ДОЛАСКА ВАКЦИНЕ

 

БАЊАЛУКА, 27. ЈАНУАРА /СРНА/ - Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић рекао је данас да је епидемиолошка ситуација у Републици Српској и даље неповољна, те да је тренутно тешко говорити о датуму када би вакцине требале да стигну у Републику Српску и БиХ путем ЕУ механизма.

 

Зељковић је рекао да од Министарства цивилних послова у Савјету министара очекује информацију која вакцина и када ће стићи, те напоменуо да проблем представља, као и у цијелом свијету, испорука која је већ уговорена и плаћена.

"У овом сегменту не можемо тврдити који је то датум када је ријеч о набавци преко ЕУ, али и ни кроз Ковакс механизам. Очекујемо да руска вакцина стигне крајем фебруара, кроз директну набавку коју врши Република Српска", рекао је Зељковић новинарима у Бањалуци.

Он је напоменуо да Институт "улази у процес едукације здравствених радника за вакцинацију, како би се спремно дочекао долазак вакцина".

Зељковић је напоменуо да су у БиХ стигли и фрижидери, по један за Републику Српску и Федерацију БиХ, који могу да подрже температурни режим од минус 90 до минус 60 степени, што има велики значај за чување вакцине произвођача "Фајзер".

"Институт је већ расписао позив за набавку комбинованих фрижидера и замрзивача за температурни режим од минус 25 до минус 10 и од два до осам степени", рекао је Зељковић.

Према његовим ријечима, епидемиолошка ситуација у Српској је и даље неповољна, те је забрињавајуће развијање средње тешке и тешке клиничке слике код особа које су позитивне на вирус корона, јер овакву клиничку слику развија и одређен број млађих.

"Свједоци смо и случаја у Хрватској прије неколико дана, гдје је преминуло дијете од 11 година, и то је најтежи аларм који треба свима да нам се укључи када је ријеч о ширењу вируса корона", рекао је Зељковић.

Зељковић је истакао значај да се у борби против вируса корона грађани придржавају епидемиолошких мјера, те да се мјере комбинују са вакцинама, када почне вакцинација.