ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија27/01/2021

ЗА ИНТЕРНЕТ У РУРАЛНИМ ПОДРУЧЈИМА 1,7 МИЛИОНА ЕВРА

 

БЕОГРАД, 27. ЈАНУАРА /СРНА/ - Споразум о донацији 1,7 милиона евра за пројекат "Широкопојасни интернет у руралним подручјима у Србији" потписан је данас у Београду између Србије и Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/.

 

Споразум су потписали министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Татјана Матић, министар за европске интеграције Србије Јадранка Јоксимовић и директор Европске банке за обнову и развој за Западни Балкан Жужана Харгитаи, саопштено је из Владе Србије.

Матићева је рекла да ултрабрзи широкопојасни приступ који ће овим пројектом бити обезбијеђен у насељима у руралним подручјима са око 90.000 домаћинстава, омогућити потпуно нову перспективу за становништво, посебно за дјецу и младе у тим насељима.

Јоксимовићева је рекла да је пројекат увођења широкопојасног интернета у руралним подручјима Србије, који је Србија кандидовала за Економско инвестициони план ЕУ за западни Балкан, значајан за укупан инклузивни раст Србије у будућности и конвергенцију са европским економијама и изворима новог раста.

Харгитаи је рекла да се ове године обиљежава 20 година од чланства Србије у ЕБРД, те указала да је ЕБРД за то вријеме инвестирао више од 6,5 милијарди евра у пројекте приватног и јавног сектора широм земље.

Потписивању Споразума присуствовали су и шеф делегације ЕУ у Србији, Сем Фабрици и амбасадор Аустрије Николаус Лутероти.

Финансијска подршка ЕБРД намијењена је изради пројектне документације неопходне за имплементацију и постављање широкопојасне мреже у руралним подручјима, са око 90.000 домаћинстава.

Пројекат реализују Србија повезивањем школа и јавних установа као приступних тачака на магистралну мрежу у 600 насеља у такозваним бијелим зонама, која немају приступ широкопојасној мрежи, и мобилни оператори који ће бити задужени за изградњу инфраструктуре од приступних тачака до околних домаћинстава.