ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 31/01/2021

ПОПАДИЋ: РАК ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ - ИЗЉЕЧИВ АКО СЕ НА ВРИЈЕМЕ ОТКРИЈЕ

 

У посљедњих 10 година у БиХ се нагло повећао број жена које болују од рака грлића материце, а, према подацима Завода за јавно здравство Федерације БиХ, просјечно 215 жена у доби од 45 до 49 година оболи. У превенцији су најважнији редовни гинеколошки прегледи и цитолошке анализе

 

Приредио: Срђан ЈЕРЕМИЋ

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 31. ЈАНУАРА /СРНА/ - Рак грлића материце у потпуности је изљечив ако се на вријеме открије, а предуслов томе су редовни гинеколошки прегледи, изјавила је гинеколог-акушер у Болници "Србија" у Источном Сарајеву Данијела Петровић Попадић.

Попадићева је, поводом мјесеца борбе против карцинома грлића материце, Срни рекла да је, према посљедњим подацима, највећа учесталост овог карцинома у Бразилу, гдје се годишње открије 60 нових случајева на 100.000 жена, док је најмања у Израелу, са три нова откривена случаја.

"У Европи сваке године око 60.000 жена оболи од рака грлића материце, а 30.000 их умре. У неким земљама Источне Европе стопа појављивања ове врсте карцинома је два до пет пута већа него у западноевропским земљама. У Србији од рака грлића материце умре дневно једна жена, а дијагностификују се четири нова случаја", наводи Попадићева.

Попадићева упозорава да се у посљедњих 10 година у БиХ нагло повећао број жена које болују од рака грлића материце, а, према подацима Завода за јавно здравство Федерације БиХ, просјечно 215 жена у доби од 45 до 49 година оболи од рака грлића материце.

Према њеним ријечима, када се инвазивном карциному грлића материце додају неинвазивни и микроинвазивни стадијуми, онда је он, након карцинома дојке, други по учесталости карцином код жена у свијету.

Попадићева указује и на податак да све више младих жена оболијева од ове опаке болести.

НАЈЧЕШЋИ УЗРОК НАСТАНКА КАРЦИНОМА ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ ХПВ ВИРУС

Према посљедњим сазнањима, Попадићева наводи да је малигна болест грлића материце и цијелог доњег гениталног тракта жене, инфективне природе, те да је најчешћи урочник ХПВ /хумани папилома вирус/, док се у литератури као могући додатни фактори наводе честа оштећења и инфекције цервикалног епитела.

"Данас је познато више од 100 ХПВ типова, док се на мушким и женским гениталијама може детектовати око 22 ХПВ типа различитог онколошког потенцијала. Дијеле се у три групе, од којих је прва ниског онкогеног потенцијала - 6 и 11, затим 30, 34, 41, 42, 43, 44. Друга је умјереног онкогеног потенцијала - 31, 33, 35, 39, 51, 52, 58, 61, док је трећа група високог онкогеног потенцијала - 16 и 18, затим 45 и 56", појашњава Попадићева.

Она додаје да се карциномом грлића материце повезује и ХСВ /вирус херпес симплекс тип два/, као и дисплазијом грлића материце /ЦИН један, два и три/ и карцином у настанку, које могу претходити инвазивном раку грлића материце.

"Сва ова стања су изљечива и зато опет указујем на потребу редовних гинеколошких прегледа", наглашава Попадићева, која је и супспецијалиста фертилитета и стерилитета.

Попадићева наглашава да је у посљедњих 40 година учесталост карцинома грлића материце мања за 50 одсто, што је резултат раног откривања /Папа брис/ и превенције /лијечење преинвазивних промјена/.

Она додаје да ће се, упркос смањењу учесталости, код једног до два процента жена старијих од 40 година развити карцином грлића материце.

Када је ријеч о методама превенције ове болести, Попадићева као најважније наводи редовне гинеколошке прегледе и цитолошке анализе /Папа тест/, превенција и лијечење вагиналног исцјетка, енергично лијечење свих лезија уочених колпоскопским прегледом, побољшање личне хигијене, избјегавање честог мијењања партнера и употреба кондома.

ПРОЦЕНАТ ИЗЉЕЧЕЊА ЗАВИСИ ОД СТАДИЈУМА У КОЈЕМ ЈЕ КАРЦИНОМ ОТКРИВЕН

Попадићева истиче да проценат изљечивости рака грлића материце зависи од стадијума у којем је тумор откривен, као и од ефикасности третмана, али и општег здравственог стања пацијенткиње.

"Ако се адекватно и правовремено лијечи, петогодишње преживљавање је у најранијем стадијуму чак 92 одсто, док је укупно петогодишње преживљавање, када се комбинују подаци за све стадијуме рака грлића материце 72 одсто. Напомињем да је рак грлића материце у потпуности изљечив ако се открије на вријеме", указала је она.

Према њеним ријечима, са контролним прегледима потребно је почети већ од 18 године, односно од момента ступања у сексуалне односе јер се добна граница појаве овог обољења помјера према млађим генерацијама.

"Контролу Папа теста треба радити једном годишње и уколико су два узастопна налаза уредна онда се препоручује контрола на двије године. Свака пацијенткиња са перзистентним или прогредирајућим ЦИН-ом без обзира на доб, а по новим студијама и свака пацијенткиња старија од 30 година требала би урадити ХПВ ДНА скрининг тест", навела је Попадићева.

Као факторе ризика, она наводи пушење, алкохол, рано ступање у сексуалне односе и ризично полно понашање, промискуитет.

Када је ријеч о најчешћим типовима карцинома грлића материце, Попадићева појашњава да се око 80 одсто малигних тумора развија из слузнице егзоцервикса и класификује се као карцином плочастих ћелија /Ca planocellulare ili squamocellulare/.

"Око 18 одсто малигних тумора грлића материце настаје из слузнице цервикалног канала и класификује се као карцином цилиндричних ћелија /adeno carcinoma/. Остатак од два одсто чине други хистолошки типови - микроцелуларни карциноми, адено-сквамозни и саркоми“, закључила је доктор Попадић.