ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 01/02/2021

"ДАРА ИЗ ЈАСЕНОВЦА" - ЖЕСТОК ПРИКАЗ УБИЈАЊА И УСТАШКОГ САДИЗМА

 

Бруталан приказ усташких злочина... Сјајна фотографија... Садизам Макса Лубурића и његове сестре... Злочини након рата пригушени у име "братства и јединства"...

 

БИЈЕЉИНА, 1. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Ужасна мучења, садизам и злочини које су вршиле усташе, равнодушност и учешће часних сестара током масакра, те преживљавање дјевојчице која настоји да спасе брата и себе, а све то "покривено" сјајном фотографијом филма, распон је у коме се крећу нове оцјене "Даре из Јасеновца" на западним порталима.

ИЗВАНРЕДАН ПРИКАЗ УСТАШКИХ ЗЛОЧИНА

Неколико дана пред премијеру у САД, филм "Дара из Јасеновца" добија повољне критике на западним порталима - портал "Ф-муви123" оцјењује га високом оцјеном "А плус", а "Рилинг ривјус" даје му добру оцјену, наглашавајући да се ово остварење бави мало познатим злочинима над Србима у Другом свјетском рату.

Сви портали указују на чињеницу да филм показује ужасавајућу бруталност у мучењу и убијању затвореника, посебно Срба.

"Ф-муви" наводи да филм говори о пронацистичком режиму у Независној Држави Хрватској, пуној хрватског национализма и католичког фанатизма.

Срби су били прва мета усташа, наводи се у осврту на филм и наводи да их је страдало око 700.000 на најбруталнији начин познат у људској природи.

У објашњењу филма портал напомиње да је послијератни комунистички систем у Југославији пригушио сјећање на те злочине у име "братства и јединства".

"Дара из Јасеновца" изванредно показује скривени злочин усташа, оцјењује овај портал.

СЈАЈНА ФОТОГРАФИЈА

Говорећи о овом филму, портал "Рилинг ривјус" истиче сјајну фотографију Милоша Кодема, те улоге Марка Јанкетића, који игра садистичког управника концлогора Јасеновац Макса Лубурића, и Алисе Радаковић. Она игра Лубурићеву сестру Наду, која је /сексуално/ узбуђена док гледа злочине и смрт.

Учешће хрватске Католичке цркве у свему томе режисер Предраг Антонијевић нагласио је у лику часних сестара, које се само крсте након масовних егзекуција у логору.

Посебно је истакнута чињеница да је главни лик у филму дјевојчица Дара /Биљана Чекић/, која настоји да са братом преживи сав тај ужас.

РЕВИЗИОНИСТИ НАСТОЈЕ ДА САКРИЈУ СВЕ ЗЛОЧИНЕ

"Крекстримс" у свом осврту напомиње да су методе убијања људи у Јасеновцу биле такве природе да је један од нацистичких вођа Хајнрих Химлер сугерисао усташама да је "бољи и чистији" начин за ликвидације - убијање гасом.

Филм показује "узнемирујућу историју" једне српске дјевојчице у логору нацистичке Хрватске.

Портал указује на чињеницу да је хрватски предсједник Фрањо Туђман покушавао да умањи број убијених у Јасеновцу и сведе га на неколико хиљада, те да данас Хрватска тврди да су у том концлогору убијене 83.000 људи, док историчари наводе да се тај број креће од 500.000 до 700.000.

Срби су на Балкану одиграли главну улогу у заустављању нацистичке Њемачке и њене доминације, наводи се у тексту.

ПРЕМИЈЕРА У АМЕРИЦИ 5. ФЕБРУАРА

Филм "Дара из Јасеновца", режисера Предрага Антонијевића и сценаристе Наташе Дракулић, до сада је добио добре и одличне критике на знатној већини доступних портала, изузев критике у "Варајетију", која се обрушила на остварење јер, наводно, буди антихрватска и антикатоличка осјећања.

Филм ће од петка, 5. фебруара, бити у америчким биоскопима.