ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 02/02/2021

УНАПРЕЂЕЊЕМ ПРОПИСА ДО КВАЛИТЕТНИЈИХ УСЛУГА ГРАЂАНИМА

 

Министарство управе и локалне самоуправе константно ослушкује потребе, захтјеве и приједлоге локалних заједница које настоји испунити, уврстити у законска рјешења, сагледати и рјешити у најбољем интересу грађана. Сарадња са Савезом општина и градова Републике Српске је на завидном нивоу, навела је Јујићева

 

Разговарао: Борис НОГО

БАЊАЛУКА, 2. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Министарство управе и локалне самоуправе Републике Српске интензивно ће у овој години радити на унапређењу прописа којима се регулише систем републичке управе и на јачању активности управне инспекције, с циљем побољшања услуга које користе грађани, изјавила је ресорни министар Сенка Јујић.

"Циљ Министарства управе и локалне самоуправе јесте пружање што квалитетнијих услуга грађанима и зато ћемо наставити с унапређењем електронских сервисa“, рекла је Јујићева у интервјуу Срни.

Она је нагласила да је Министарство које предводи сачинило Приједлог закона о граду Дервента који би посланици у Народној скупштини требало да разматрају на сједници која је заказана за 9. фебруар.

"Уколико посланици подрже наведено законско рјешење, Дервента ће постати девети град у Републици Српској. Вјерујем да ће тако и бити, јер је Народна скупштина раније усвојила Нацрт закона о граду Дервента", додала је Јујићева.

Када је ријеч о сарадњи Министарства управе и локалне самоуправе са Савезом општина и градова Републике Српске, Јујићева је оцијенила да је на завидном нивоу.

Она каже да Министарство управе и локалне самоуправе константно ослушкује потребе, захтјеве и приједлоге локалних заједница које настоји испунити, уврстити у законска рјешења, сагледати и рјешити у најбољем интересу грађана.

"У прилог томе говори и чињеница да је Министарство управе и локалне самоуправе у 2014. години финансирало неразвијене и изразито неразвијене јединице локалне самоуправе са 1.000.000 КМ, већ 2018. године тај износ је био 2.000.000 КМ, а од 2018. године издвајамо 3.000.000 КМ“, подсјетила је Јујићева.

Према њеним ријечима, од 2018. године Министарство управе суфинансира пројекате неразвијених и изразито неразвијених јединица локалне самоуправе са 300.000 КМ, која им се додјељују на основу допуне властитих извора финансирања пројеката домаћих и међународних финансијских организација.

"За неразвијене и изразито неразвијене општине у овој години планирано је 3.300.000 КМ. Значајну помоћ за санирање штете проузроковане појавом вируса корона, јединицама локалне самоуправе додијелила је и Влада Републике Српске, средином протекле године", навела је Јујићева.

Она каже да је Министарство у протеклој години успјело одговорити изазовима које су узроковани пандемијом вируса корона.

"Захваљујући мјерама које је уводила Влада Републике Српске, може се констатовати да смо пандемију успјели ставити под контролу и научити живјети у условима које нам диктира вирус корона", мишљења је Јујићева.

Она је напоменула да је Министарство управе и локалне самоуправе, које је у сталној комуникацији са јединицама локалне самоуправе надзирало епидемиолошку ситуацију у Републици Српској, апеловало на рад комуналне полиције и било повезница јединица локалне самоуправе и Републичког штаба за ванредне ситуације.

"Упркос пандемији, реализовали смо готово све планиране активности. У процесу реформе јавне управе знатно је побољшан квалитет рада државних службеника, а огледа се у томе да је повећана ефикасност рада, па је тако за рјешавање једног предмета потребно знатно мање времена него раније“, навела је Јујићева.

Наведено побољшање, каже она, спроведено је континуираним усавршавањем и обуком запослених у државној служби.

"У складу са Законом о матичним књигама, у Републици Српској успостављен је други примјерак матичних књига који се води у електронском облику. Такође, успостављена је електронска размјена података Фонда ПИО и Фонда здравственог осигурања, као и размјена података МУП-а и Министарства управе и локалне самоуправе", рекла је Јујићева.

Она је поновила да се путем електронске размјене података Министарства управе и локалне самоуправе са Републичким заводом за статистику повећао степен тачности података и смањио ризик грешака које су настајале приликом ручног уноса података у обрасце.

"С циљем унапређења пословног амбијента у Републици Српској с посебним акцентом на сузбијање сиве економије и обезбјеђивања олакшица онима који се први пут појаве на тржишту, региструју бизнис и почињу са радом, усвојен је Закон о инспекцијама", навела је Јујићева.

Сходно усвајању овог законског рјешења, подсјећа она, услиједило је и доношење усклађеног Закона о управној инспекцији, којим је проширен обухват органа над којима управна инспекција врши надзор, чиме су обухваћени сви републички органи управе, републичке управне организације, органи јединица локалне самоуправе и јавне службе.

Јујићева је подсјетила да је Влада Републике Српске усвојила у јуну 2020. године Стратешки оквир за реформу јавне управе у БиХ за период 2018-2022. година, који је усмјерен на стварање ефикасне, транспарентне, одговорне и модерне јавне управе.

"У складу са принципима јавне управе, усвојен је и Акциони план за реформу јавне управе у БиХ 2020-2022. година. Усвајање Акционог плана, осим већ усвојеног Стратешког оквира за реформу јавне управе, је један од кључних корака у реализацији 14 приоритета из мишљења Европске комисије", закључила је Јујићева.