ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана24/02/2021

ПРОМИЈЕЊЕН НАЗИВ КОМИСИЈЕ ЗА НАТО ИНТЕГРАЦИОНИ ПРОЦЕС У КОМИСИЈА ЗА САРАДЊУ

 

САРАЈЕВО, 24. ФЕБРУАРА /СРНА/ - На данашњој сједници Савјета министара донесена је одлука да се назив Комисије за НАТО интеграциони процес БиХ промијени у Комисија за сарадњу БиХ са НАТО-ом.

 

На сједници су усвојени амандмани предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтије у вези назива ове комисије.

Први се односи на назив комисије, док у амандману два се наводи да ријечи "као и у вези са пријемом у пуноправно чланство НАТО савеза" треба да стоје ријечи "као и реализације обавеза из документа Програм реформи БиХ".

Такође, према амнадману предсједавајућег Савјета министара у члану 3 став 1, тачка Ц треба да стоји "Организује и руководи израдом годишњих докумената Програма реформи у оквиру сарадње БиХ и НАТО-а".

Члан 3, став 1, тачка Ф се брише и умјесто њега стоје ријечи сарађује са надлежиним ауторитетима из сједишта НАТО-а у Бриселу и НАТО штаба у Сарајеву у сврху адкеватне реализације обавеза.

Усвојен је Тегелтијин амандман према којем се ријечи "НАТО интеграциони процес" бришу и умјесто њих треба да стоји "сарадња БиХ и НАТО-а", као и да ће Комисија у свом раду, по правилу, настојати да све одлуке и закључке доноси консензусом.

"У случају да се консензус не постигне Комисија одлучује већином гласова пристуних чланова, уз обавезу да су у ту већину укључени гласови најмање два представника сваког конститутивног народа, од чега је један глас предсједавајућег или замјеника предсједавајућег ове комисије из реда сваког од конститутивних народа", наводи се у усвојеном амандаману три.

У случају да се одлука или закључак не донесе у року од петнаест дана ни на тај начин, у другом кругу гласања приликом рачунања већине прописане у ставу 2 овог члана, потребан је глас предсједавајућег или замјеника предсједавајуећг ове комисије из реда сваког од конститутивних народа.