ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика25/02/2021

ОБАВЉЕНА РАСПРАВА О ЗАКОНИМА О ЈАВНИМ НАБАВКАМА И О ЛИЈЕКОВИМА

 

САРАЈЕВО, 25. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ обавио је расправу о захтјеву посланика из Клуба посланика СДА за разматрање Приједлога закона о допуни Закона о јавним набавкама и Приједлога закона о допуни Закона о лијековима и медицинским средствима, оба по хитном поступку.

 

Током расправе посланик СДП Саша Магазиновић изразио је жаљење што приједлог није дошао из Савјета министара, него из СДА.

Шеф Српског клуба Ненад Стевандић рекао је да се лијекови могу увозити у БиХ ако се закон промијени, али исто тако и ако се не промијени, те истакао да је, упркос свему, сагласан са измјенама закона јер жели да се процедура набавке лијекова убрза.

"Проблем представљају ствари које нису до нас него до ЕУ, а систем `Ковакс` учинио је нечасан посао", рекао је Стевандић, подсјећајући да је Република Српска већ набавила извјесну количину вакцина и да је вакцинација њених здравствених радника већ у току.

Стевандић је изразио задовољство атмосфером и дискусијом о набавци вакцина у БиХ, при чему се заложио да набавку вакцина могу реализовати само регистровани и лиценцирани добављачи, а не "ташна-машна фирме".

Он је сугерисао да се приликом директних набавки, према постојећем закону, могу уговарати само износи до 6.000 КМ, о чему треба повести рачуна.

Посланик СДП Нермин Никшић сматра да би било добро да се у БиХ не понови афера "Респиратори" која је потресла Федерацију БиХ, о чему на вријеме треба водити рачуна.

Његов колега Саша Магазиновић предложио је само техничке корекције текста предложених закона. Он сматра да је и у овом случају парламент урадио посао извршне власти.

Посланик СДА Адил Османовић поздравио је опште расположење међу посланицима да прихвате оба предложена закона, а Алма Чоло /СДА/ инсистирала је да се имунизација грађана у БиХ догоди што прије.

Посланик Сафет Софтић предложио је да се о оба ова закона изјасни и Дом народа у хитној процедури.

Представнички дом размотрио је без дискусије Извјештај о извршеној ревизији учинка о теми "Активности институција БиХ на обезбјеђењу радијационе и нуклеарне безбједности, чији је подносилац: Канцеларија за ревизију институција БиХ.

Ни Извјештај о извршеној ревизији учинка о теми "Претпоставке за ефикасно управљање интервенцијама у случају инцидентног загађења мора" није привукао већу пажњу посланика, осим Мирјане Маринковић Лепић, која је уочила несарадњу ресорних министарстава у инцидентним ситуацијама и односом према мору као друштвеном добру, што је прихватио и посланик А-СДА Јасмин Емрић.

О Извјештају о раду Независног одбора као независног тијела полицијске структуре БиХ за прошлу годину, и План рада Независног одбора као независног тијела полицијске структуре БиХ за 2021. годину није било дискусија.

Посланик Аида Баручија из Наше странке, дискутујући о Извјештају о раду Одбора за жалбе грађана Парламентарне скупштине БиХ за 2020. годину, рекла је да је запримљена 161 жалба на рад службеника у полицијским агенцијама у БиХ.

Она је прецизирала да је 131 жалба је поднесена против службеника Граничне полиције БиХ, 10 против припадника Дирекције за координацију полицијских тијела, девет против припадника Агенције за истраге и заштиту /Сипа/, те 11 против службеника различитих полицијских тијела на нивоу ентитета и кантона, које су прослијеђене одговарајућим институцијама на поступање.

Баручија је предложила да Министарство безбједности размотри могућности да обезбиједи видео-надзор на свим граничним прелазима. /наставиће се/об/нч/жд/сђп