ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика25/02/2021

ДИРЕКТОРИ АГЕНЦИЈА ЗА ЛИЈЕКОВЕ И НАБАВКЕ ДА БУДУ НА ТЕМАТСКОЈ СЈЕДНИЦИ

 

САРАЈЕВО, 25. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Посланик Наше странке у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Дамир Арнаут предложио је да тематској сједници, на којој би се требала наћи информција о условима, препрекама и свим расположивим солуцијама за хитну набавку вакцина, присуствују и директори Агенције за јавне набавке БиХ и Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ.

 

Арнаут је тражио да се од директора тражи да презентују све информације о набавци вакцина.

Он сматра да директори треба да поднесу писане и усмене информације од тога да ли тренутни законски оквир подразумијева набавку вакцина директно од произвођача, па до предузетих корака на том плану.

Посланик СДА Алма Чоло рекла је да се у материјалу који су предлагачи доставили за ову инцијативу налази непречишћен текст Закона о јавним набавкама.

Тематска сједница на чијем дневном реду је информација Агенције за јавне набавке БиХ и Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ о неопходним условима, препрекама и свим расположивим солуцијама за хитну набавку вакцина против вируса корона, са одговарајућим материјалом у писаној форми, заказана је за суботу, 27. фебруара.

Предлагачи ове тачке су посланици Предраг Којовић, Дамир Арнаут, Зукан Хелез, Саша Магазиновић, Нермин Никшић, Мирјана Маринковић Лепић, Аида Баручија, Јасмин Емрић, Нада Младина, Златан Бегић и Џенан Ђонлагић.

Посланици данас нису расправљали о Приједлогу закључка посланика СДС-а Мирка Шаровића да Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ тражи од Савјета министара да у року од седам дана достави детаљну информацију о разлозима због којих је БиХ изгубила статус повлашћене земље у извозу робе у САД и од 1. јануара мора плаћати пуне царине.

Шаровић тражи и информацију о мјерама које су предузели Министарство спољне трговине и економских односа и Савјет министара да БиХ остане укључена у механизам /ГСП/ земаља корисница који им омогућава да путем царинских олакшица подстичу унапређење извоза и производњу, с тим да морају задовољити поједине критеријуме када је ријеч о поријеклу.

Није био дискусије ни о Извјештају о раду парламентарног војног повјереника БиХ за 2020. годину.

Канцеларија парламентарног војног повјереника у прошлој години евидентирала је укупно 102 предмета, од којих је окончано 89, док се у 13 предмета још води поступак.

Од укупног броја предмета по којима је војни повјереник поступао у прошлој години, 62 предмета су ријешена у корист подносилаца тужби.

Највећи број поступака вођен је на основу притужби на неправилности одабира кандидата за одлазак у мисије мира, остваривање права за обављање дужности вишег формацијеског мјеста у односу на лични чин, те спровођење дисциплинских поступака у Оружаним снагама БиХ.

Расправе није било ни о Извјештају о раду Савјета националних мањина БиХ за 2020. годину. /наставиће се/нч/об/жд/мђ