ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика25/02/2021

РАЗМОТРЕНЕ ИНИЦИЈАТИВЕ ПОСЛАНИКА КОЖУЛА, ГЛАВАША И АРНАУТА

 

САРАЈЕВО, 25. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ размотрио је вечарас у Сарајеву посланичку иницијативе Предрага Кожула /ХДЗ/, којом тражи да се Министарство иностраних послова у Савјету министара задужи да упути апелацију Меморијалном центру "Јад Вашем" у Јерусалиму да на званчиној страници користи назив БиХ, умјесто Босна.

 

Овом иницијативом се предвиђа да се Министарство иностраних послова у Савјету министара задужи да на одговарајући начин, у складу са добром дипломатском праксом, упути апелацију којом би се од Меморијалног центра "Јад Вашем" тражило да користи званичан назив Босна и Херцеговина када помиње ову земљу међу осталим из којих долазе лица са статусом "праведника међу народима".

Размотрена је и Кожулова иницијатива којом Представнички дом парламента БиХ задужује Савјет министара, те Министарство безбједности и Министарство иностраних послова да хитно покрену процедуре и предузму све потребне активности како би дошло до потписивања споразума БиХ о реадмисији са Авганистаном, Ираком, Бангладешом, Ираном, Египтом, Тунисом, Алжиром и Мароком.

Представнички дом размотрио је и посланичку иницијативу Влатка Главаша /ДФ/ који је предложио да се успјех кошаркашица БиХ, односно пласман жеснке репрезентације БиХ на Евробаскет, након 22 године, адекватно валоризује.

Размотрена је и посланичку иницијативу независног посланика Дамира Арнаута, којом се тражи од Савјета министара да успостави награду која би носила назив по Денису Мрњавцу у спомен на њега и на све остале дјевојке и младиће - жртве вршњачког насиља.

Арнаут је напоменуо да је данас Међународни дан борбе против вршњачког насиља и позвао посланике да прихвате његову иницијативу. /наставиће се/об/нч/жд/ам