ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво26/02/2021

ДАМЈАНОВИЋ: У ФОКУСУ КОРЕКЦИЈА БРОЈА ЧАСОВА И ПРЕДМЕТА

 

БИЈЕЉИНА, 26. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Циљ плана за реформу гимназија у Републици Српској, који би требао да буде урађен ове године, јесте корекција броја часова на седмичном нивоу и списка предмета по разредима, а постоји и могућност увођења нових предмета, изјавио је директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић.

 

"Стручни тим који ће радити на реформи гимназија, уколико процијени да за неке предмете у неком од разреда треба да се повећа број часова, сигурно ће то урадити, али исто тако ће у осталим предметима смањити број часова јер не желимо да број часова на седмичном нивоу преоптерети наше ученике", рекао је Дамјановић.

Он је навео да ће стручни тим процијенити да ли је негдје потребно увести нови предмет.

"Сагледаћемо ситуацију да ли има потребе уводити неке предмете или замијенити стари новим", рекао је Дамјановић за "Независне новине".

Он је додао да је планирано да се ове године уради план реформе и достави Министарству просвјете и културе Републике Српске на усвајање.

Према његовим ријечима, потреба за новом реформом гимназија у Републици Српској и те како постоји, јер се 10 година нису мијењали планови, вршене су неке козметичке промјене, али ништа конкретно.

"У посљедњих 10 година дошло је до промјена поготово у информационим технологијама, у начину извођења наставе, тако да све то морамо да узмемо у обзир", закључио је Дамјановић.

У Министарству просвјете и културе Српске рекли су да је акционим планом спровођења реформских активности у 2021. години планирана измјена наставног плана за гимназије.

"Након тога ће се сукцесивно радити измјена наставних програма са фокусом на исходе учења и компетенције које обезбјеђују ефикасан наставак школовања и цјеложивотно учење", кажу у надлежном министарству.

Директор Гимназије "Филип Вишњић" у Бијељини Владимир Шавија истиче да је потребна реформа гимназија у Републици Српској, те да већ деценију гимназије раде по садашњем програму.

"Остале средње школе скоро сваке године добијају интересантније смјерове за ученике него што има гимназија, јер ми годинама уназад имамо класичне опште смјерове", рекао је Шавија за "Независне".

Замјеник директора бањалучке Гимназије Сандријела Касагић навела је да је неколико наставника ове школе укључено у реформске тимове за наставне планове, али да их нико није питао за мишљење или за неки савјет у вези са реформом гимназије.

Она сматра да би у цијели процес реформи требало да буду укључени, осим наставника, и ученици, али и родитељи.