ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти27/02/2021

СУТРА КОЛАЖНА ТВ ЕМИСИЈА ПОВОДОМ 9. ЈАНУАРА И 29 ГОДИНА ОД ПРВОГ УСТАВА

 

БЕОГРАД, 27. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Дан Републике Српске и 29 година од доношења првог Устава Српске биће обиљежени сутра традиционалним пријемом, који ће ове године бити приређен у телевизијском студију у форми колажне емисије, најављено је из Представништва Републике Српске у Србији.

 

Емисија ће бити емитована сутра у 21.00 час на првом програму Радио-телевизије Републике Српске, као и у 20.00 часова на другом програму Радио-телевизије Србије, те на још 41 локалној и регионалној телевизији у Србији.

Пригодна обраћања у форми укључења имаће предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, премијер Србије Ана Брнабић, министар спољних послова Србије Никола Селаковић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и драмски умјетник Тихомир Станић.

У студију ће бити министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић и шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић.

Културно-умјетнички дио ТВ-пријема чиниће кратки драмски програм са глумцима Народног позоришта Републике Српске Жељком Еркићем и Николином Фригановић и музички програм Гудачког састава Бањалучке филхармоније са солистима: сопраном Мињом Шукало и баритоном Синишом Пајићем.

Гости пријема су сви они који ће код својих кућа на телевизији пратити овогодишњу прославу у Србији 9. јануара Дана Републике Српске и 28. фебруара дана када је усвојен први Устав Републике Српске, наводи се у саопштењу.

Поводом 9. јануара и 29 година од доношења првог Устава Српске у Београду је јуче одржана трибина о теми "Република Српска пред новим изазовима" коју су организовали Представништво Републике Српске заједно са информативно-политичким порталом "Све о Српској".

Република Српска обиљежава 9. јануар као дан Републике јер је тог датума 1992. године основана у Сарајеву под првобитним називом Српска Република БиХ, а тадашња Скупштина српског народа у БиХ донијела је Декларацију о проглашењу Републике српског народа Босне и Херцеговине.

Први Устав донесен је 28. фебруара 1992. године под називом Устав Српске Републике БиХ и био је темељ правне моћи, сигурности, легалитета и легитимитета Републике Српске.