ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Вирус Корона27/02/2021

ИЗДРЖАТИ МЈЕРЕ ДОК СЕ НЕ ЗАВРШИ ИМУНИЗАЦИЈА 400.000 ЛИЦА

 

БАЊАЛУКА, 27. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Шеф Тима за праћење мјера и препорука Републичког штаба за ванредне ситуације Ненад Стевандић рекао је да је на грађанима да издрже још шест мјесеци блажих или оштријих мјера док се не заврши имунизација око 400.000 људи.

 

"Ништа не значи то што смо тренутно бољи од осталих /по епидемиолошкој ситуацији/, јер бисмо брзо могли брзо да будемо и гори. Све може да се промјени и погорша", рекао је Стевандић за "ЕуроБлиц".

Он је истакао да је стање у болницама боље него прошле године, али да то неће пуно вриједити ако се људи не буду одговорно понашали.

Из Института за јавно здравство Републике Српске су упозорили да је епидемиолошка ситуација и даље неповољна, а да посебан проблем представља то што се доласком прољећа и љепшег времена људи више опуштају.

Директор Института Бранислав Зељковић подсјетио је на упозорење Свјетске здравствене организације према којем у марту постоји шанса за нови талас вируса корона, те апеловао да грађани што мање времена проводе у затвореним просторима, а да на отвореним буде што мање контаката.

Антитијела на вирус корона у Републици Српској је развило око 35 одсто испитаног становништва, показали су резултати серолошког истраживања које су на 1.855 грађана спровели медицински факултети из Бањалуке и Фоче и Институт за јавно здравство.