ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти28/02/2021

ЛИДЕРСТВО СРБИЈЕ У РЕГИОНУ ЗНАЧИ СТАБИЛНОСТ И ЗА СРПСКУ

 

БЕОГРАД, 28. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић истакао је значај да Србија буде лидер у региону, јер то значи стабилност за цијели регион, а самим тим и за Републику Српску и БиХ.

 

"Знамо да су ови простори у неком претходном периоду били јако турбулентни, али ако имамо јаке политичке личности које воде ове наше просторе, то ће значити добру стабилност за даљи период", истакао је Клокић у колажној емисији која је као својевсрни ТВ-пријем емитована на РТРС-у и РТС-у поводом обиљежавања Дана Републике Српске и дана када је донесен први Устав Српске.

Он је рекао да су грађани Српске захвални Србији за све што за њих ради и да сваки грађанин Српске има велику захвалност према Србији и радује га сваки њен успјех на било ком плану - привредном, економском, спортском, културном.

Клокић је рекао да је Споразум о специјалним и паралелним везама Српске и Србије из 2007. године био основа за даљу разраду сарадње двије републике.

Према његовим ријечима, та је подршка увијек била, али уназад четири до пет година никада није била значајнија и конкретнија, о чему говоре чињенице да је Србија донирала Српској више од 70 милиона евра што кроз подршку буџету, што кроз разне пројекте у свим градовима и општинама Српске и шест у ФБиХ, са већинским српским становништвом.

"Сви су добили средства која су уложена у разне инфраструктурне пројекте, који су значили бољи живот грађана Републике Српске, на чему смо посебно захвални Србији и њеном предсједнику Александру Вучићу и премијеру Ани Брнабић, који су све ове године давали велику подршку Српској", рекао је Клокић.

Клокић је навео да је више од 70 милиона евра Србија дала Републици Српској, од чега око 20 милиона евра за здравствене институције у Српској у борби против вируса корона, те додао да се нешто више од сто пројеката тренутно реализује у Српској, а око 16 је у почетној фази.

Клокић је рекао да се највише треба бавити питањима која ће допринијети ублажавању посљедица које је донијела пандемија вируса корона не само Српској и Србији, него и цијелој економији у Европи и свијету.

"Битно је да се боримо за свако радно мјесто у Републици Српској. Кроз одређене пројекте и значајну подршку које је давала Србија, ми смо имали одређене активности као старт-ап за младе предузетнике, затим је Влада Српске усвојила програм подршке привредним субјектима, програм запошљавања који реализујемо преко нашег фонда за запошљавање", навео је он.

Клокић је рекао да и реализација инфраструктурних пројеката значи много бољи амбијент привреди, али и бољи живот грађана.

"Оно у чему јесте и Србија лидер, и у чему јој завиди не само читав регион, него и читава Европа, јесте вакцинација коју спроводи Србија. Ми смо загледани у Србију и по том питању и очекујемо подршку, коју смо и добили, јер се наши здравствени радници могу вакцинисати у Србији. Захвалност руководству Србије и на овој подршци Српској", додао је он.