ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана02/03/2021

ДОНАЦИЈА СРБИЈЕ БиХ НИЈЕ ПОРАЗ ВЛАСТИ У ФЕДЕРАЦИЈИ БиХ

 

САРАЈЕВО, 2. МАРТА /СРНА/ - Српски члан и Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједник Србије Александар Вучић одбацили су данас у Сарајеву све спекулације према којима донација вакцина "Астра Зенека" из Србије БиХ представља пораз за политичаре и власт у БиХ, посебно у Федерацији БиХ /ФБиХ/.

 

"Не мислим да је данашња донација политички пораз федералних власти или некакав политички шамар, јер је то једноставна ствар пошто се и људи у БиХ боре за вакцине, а за то се није лако данас изборити", рекао је Вучић новинарима на сарајевском аеродрому.

Вучић каже да су се они у Србији изборили зато што он у оваквим пословима имам мало више искуства и као политички ветеран нема страха да гласно каже све што јесте и што мисли.

Он је подвукао да се уопште не секира, нити му је стало до тога шта ће неко да му каже у Бриселу или на неком другом мјесту.

"За нас неће бити пораз када нам БиХ понуди неке од својих производа, било из дрвне или из прехрамбене индустрије, јер ће све то Србија да прихвати објеручке и братски...Србија са БиХ разговара као са међународним субјектом, а послије тога ми имамо и стални дијалог са Републиком Српском, подразумијеваћи дијалог", навео је Вучић.

Према његовим ријечима, суштина је у томе да између комшија и пријатеља не треба да буде и не постоји жеља за доминацијом.

"Ако ова донација вакцина спаси само један људски живот у БиХ, ми смо већ учинили велику ствар. Моја мајка не би преживјела корону да није примила вакцину", поручио је предсједник Србије.

Он је поновио да ће Србија дати вакцине и Републици Српској и Федерацији БиХ, које треба да кажу које желе, и то ће и добити.

Вучић је подвукао да су све вакцине против короне добре.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик додао је да се живи у земљи у којој су и медији и јавност значајно допринијели да постоји атмосфера у којој ниједан добављач у БиХ неће да прихвати улогу набавке вакцина зато што одмах кажу да ће се то завршити или у неком процесу код правосуђа или на неки други начин.

"Ми смо успјели да на посебан начин обезбиједимо да добављач вакцина у Републици Српској буде обезбијеђен, а колико знам нико у Федерацији БиХ не жели то да уради. Мислим да ова донација није никакав шамар или пораз него значајна чињеница да Србија и њен предсједник Александар Вучић имају позитиван однос према БиХ и да је ова иницијатива ефикасно реализована", рекао је Додик новинарима.

Он сматра да кључни проблем немогућности набавке вакцина лежи у тржишту, добављачима, "Ковакс" програму, додајући да процес набавки вакцина треба наставити и у БиХ и Србији.

"Ми то у Републици Српској већ радимо и већ су уговорена два комерцијална аранжмана са Руском Федерацијом, гдје смо са њиховим произвођачима уговорили 1,1 милион вакцина и та набавка ићи ће сукцесивно. Са кинеским произвођачима имамо малу предност јер та фирма из Кине гради болницу у Добоју, а очекујемо и да се путем `Ковакса` реализује договорена испорука вакцина за Републику Српску", навео је Додик.

Он је закључио да Србија није вјеровала у шарене лаже Запада и зато је сада најуспјешнија земља у региону.