ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика05/03/2021

РАЈЧЕВИЋ: АПЕЛАЦИЈА БОШЊАКА ПОЛИТИКАНТСКА

 

БАЊАЛУКА, 5. МАРТА /СРНА/ - Апелација бошњачких делегата у Вијећу народа Републике Српске, којом је затражена оцјена уставности дијела Закона о обезбјеђивању квалитета у високом образовању, је политикантска и покушај је довођења у питање саме надлежности Српске у овој области, оцијенио је министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић.

 

Он је рекао да је врло симптоматично да бошњачки посланици у самој законодавној процедури приликом доношења Закона нису улагали никакве амандмане.

"То говори у прилог настојању да се успостави једна пракса по којој се делегати за сва питања обраћају Уставном суду БиХ, уздајући се у провјерене методе више политичког, а мање правног одлучивања", навео је Рајчевић за "Глас Српске".

Делегатима је, истиче министар, спорна сама улога Агенције за високо образовање Српске, која је дефинисана кроз десет чланова, које желе оспорити овим захтјевом.

"То значи да се у питање доводи сама надлежности Републике Српске да се бави осигурањем квалитета на нашим високошколским установама", истакао је Рајчевић.

Он каже да у прилог чињеници да је ријеч о политички инструисаном захтјеву говори и то да је осми делегат из реда Бошњака о овој апелацији сазнао од министра на друштвеним мрежама.

"Уколико би Уставни суд БиХ ставио ван снаге наведене чланове, јасно се исказује намјера противправног отимања изворних уставних надлежности Српске. Политика поново преузима примат над правом, али у таквим условима борићемо се до посљедњег атома снаге и користити сва правна средства која су нам на располагању у одбрани наших националних интереса", истакао је Рајчевић.