ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 19/07/2021

КО ЈЕ ОРГАНИЗОВАО И ИЗВЕО НАПАД - ШЕСТ ГОДИНА ЋУТАЊА

 

Још нико није одговарао, нико од оних који су били задужени за безбједност скупа и личности није смијењен нити поднио оставку

 

Пише: Миро ПЕЈИЋ

СРЕБРЕНИЦА, 19. ЈУЛА /СРНА/ - Навршило се шест година од напада и покушаја атентата у Поточарима код Сребренице на тадашњег премијера, а садашњег предсједника Србије Александра Вучића, за који још нико није одговарао.

Као и многи случајеви и убиства у БиХ и предмет "Вучић" завршио је нерасвијетљен у некој "фиоци" код истражних и правосудних органа БиХ.

У заједничким институцијама, али и безбједносним и правосудним структурама БиХ више нико не помиње то питање, а камо ли да се саопшти јавности ко је и по чијем налогу покушао да изврши атентат на премијера сусједне земље који је дошао на комеморацију у Поточаре са искреном намјером да ода почаст невино страдалим жртвама.

Још нико није одговарао, нико од оних који су били задужени за безбједност скупа и личности није смијењен нити поднио оставку.

Неки процеси су најављивани и покретани, али су волшебно прекидани уз клиширано образложење "због недостатка доказа", а доказе нико неће да прикупи и обједини, те да подигне оптужницу. Тако ће се годинама овај случај "чувати", а нападачи и организатори некажњено скривати.

Жалосно, али да иронија буде већа, умјесто одговора и процесуирања починилаца, ове године бошњачки политичари крећу у контранапад и неко од чланова Организационог одбора за обиљежавање 11. јула лицемјерно је оцијенио да је Вучић организовао атентат на себе да би оптужио бошњачку страну.

Такву подлост, умоболну перфидност и лаж здрав разум не може да прихвати, али то бошњачке масе са усхићењем подржавају и по вишедеценијској традицији и навици за њих су "Срби криви за све", што је, нажалост, посљедица подршке, необјективности, пристрасности и утицаја западне политике, медија, те рада и пресуда Хашког трибунала и његове једностраности.

Иницијатива за смјену директора Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ Мирсада Вилића тада је одбачена и он још обавља ту дужност јер су бошњачки представници у заједничким органима БиХ били против његове смјене.

А, Вилић је 1. јула те 2015. године посјетио Сребреницу и разговарао са тадашњим начелником општине и предсједником Организационог одбора за одржавање комеморације 11. јула у Поточарима Ћамилом Дураковићем о организовању и безбједносним процјенама везаним за тај скуп.

Дураковић је након тог састанка изјавио новинарима да га је као предсједника организационог одбора Вилић обавијестио да се стање безбједности стално прати и да је добро, да нема ништа што би могло изазвати пометњу и да га то чини срећним и задовољним.

Поштујући правила службе, Вилић тада није дао изјаву новинарима, али је потврдио да је Дураковић рекао све што је важно и да се слаже са његовом изјавом.

Вилић је и даље на мјесту директора Дирекције за координацију полицијских тијела од које се очекивало да прикупи доказе и идентификује нападаче на Вучића.

Међутим, намеће се још једно питање везано за припреме и организовање комеморације у Поточарима те 2015. године. Наиме, непосредно пред одржавање комеморације изнад гробних мјеста у горњем дијелу Меморијалног центра изграђена је бетонска трибина и многи су се чудили, а чланови неких бошњачких удружења су изражавали протесте, питајући што ће трибина у гробљу и констатујући да то није игралиште.

Објашњење је дато да је трибина изграђена за смјештај страних државника и дипломата из неисламског свијета који долазе на комеморације, а не учествују у вјерском обреду у објекту "мусала".

Након полагања цвијећа на централно спомен-обиљежје на комеморацији те 2015. године неколико делегација из западних земља кренуло је према тој трибини, а када се према њој упутио Вучић дошло је до напада каменицама, бусењем и груменовима земље са ископаних рака, упаљачима, флашама, папучама и другим предметима уз псовке, општу галаму и повике "убиј четника".

Предмети су летјели са свих страна из окупљене масе.

Зашто више никада ни једна делегација није упућена на ту трибину након 2015. године и немуслиманске делегације послије полагања цвијећа напуштају Меморијални центар?

Да ли је трибина направљена плански да би се "пресудило" Вучићу?

Одговори на ова питања чекају се већ шест година.

Да ли је 2015. године та трибина изграђена случајно и са искреном намјером или је у питању било нешто друго? Можда ће једног дана правосуђе БиХ дати одговор! Да ли је шест година ћутања мало?


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: