ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика24/07/2021

НЕЗАПАМЋЕНО ПРАВНО НАСИЉЕ ВАЛЕНТИНА ИНЦКА

 

ДОБОЈ, 24. ЈУЛА /СРНА/ - Предсједник Завичајног удружења "Завидовићани" Зоран Благојевић оцијенио је да одлазећи високи представник проводи незапамћено правно насиље над српским народом док одговорни за етничко чишћење Срба са подручја Возуће и Озрена и за стравичне злочине нису санкционисани.

 

Благојевић сматра да се сада може очекивати да ће сваки покушај Срба, поготово са подручја Возуће, да се утврде и санкционишу одговорни за звјерска мучења и страдања Срба са овог подручја, политичко Сарајево искористити да се код Тужилаштва БиХ окарактерише и подведе под "негирање злочина и геноцида".

Он је навео да правосудни органи на нивоу БиХ готово ништа не предузимају у предметима када су жртве Срби.

Благојевић је подсјетио да је спроведено етничко чишћење 40.000 Срба са зеничке регије и почињени стравични злочини, који се могу подвести под геноцидне у Возући, долином ријеке Криваје и на Озрену.

Он је навео да је по директној наредби лидера Бошњака Алије Изетбеговића 10. септембра 1995. године покренута офанзива када је спаљено 30 српских села и протјерано 1.920 српских породица са 7.680 чланова.

Благојевић сматра да је недопустиво да се одговорни за то несанкционишу, те да на жалост наметнута одлука о допуни Кривичног закона БиХ води у том правцу.

Одлазећи високи представник у БиХ Валентин Инцко, који је недавно дао оставку, наметнуо је допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава "негирање геноцида и величање ратних злочинаца".