ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика27/07/2021

ОСМАНОВИЋ: ОСТАВЉЕНА МОГУЋНОСТ ЗА РАЗГОВОРЕ И ДОГОВОРЕ

 

САРАЈЕВО, 27. ЈУЛА /СРНА/ - Предсједавајући Клуба посланика СДА у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Адил Османовић изјавио је да је одлуком о одгађању данашње сједнице овог дома остављен простор за разговоре и договоре, те оцијенио да би у септембру могла бити одржанa сједница у пуном капацитету, уз присуство посланика из Републике Српске.

 

"Гледајући Устав и Пословник о раду, Представнички дом данас је могао радити, имао је кворум за рад и одлучивање у првом кругу гласања", рекао је Османовић новинарима, констатујући да није било услова за одлучивање у другом кругу, који обухвата и ентитетско гласање.

Стога је, сматра Османовић, закључак Колегијума политички и усмјерен да се не иде ка додатном усложњавању ситуације у БиХ, него да се остави простор разговору и договору како би сједница Представничког дома била одржана у септембру.

"Она ће бити одржана без обзира да ли ће 13 посланика из Републике Српске доћи или не", рекао је Османовић и додао да је остављен простор да се до септембра ријеши цијела ситуација и да посланици из Републике Српске у пуном капацитету узму учешће у раду Представничког дома.

Саша Магазиновић, предсједавајући Клуба посланика СДП-а, рекао је да је један број посланика одлучио да не дође на посао, јер им је забрањено негирање нечега што је, како је објаснио, доказано у судском процесу.

"Не можемо се правити да је све у реду, да парламент није блокиран. Блокиран је", закључио је Магазиновић и додао да је политичком одлуком да се не одржи данашња сједница Представничког дома због недоласка посланика из Српске Колегијум одлучио да не фингира да је све у реду.

Шеф Клуба посланика ДФ-а Џенан Ђонлагић изјавио је да нема дилеме да су поједини посланици и делегати одлучили да блокирају рад Парламентарне скупштине.

Он је додао да је евидентно да за два дана неће бити одржана ни сједница Дома народа Парламентарне скупштине из истог разлога због којег је отказана и данашња сједница Представничког дома.

"Нисмо хтјели да минимизирамо ситуацију тако што ћемо ући у салу и расправљати о одређеним рјешењима, а да немамо ентитетског гласања, због чега ниједно законско рјешење не би могло проћи јер не би било гласова из Републике Српске", закључио је Ђонлагић.

Проширени колегијум Представничког дома отказао је за данас заказану сједницу Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ у Сарајеву због недоласка посланика из Републике Српске.

На дневном реду отказане сједнице Представничког дома, између осталог, био је и приједлог буџета БиХ за 2021. годину, који је у парламентарну процедуру упутило Предсједништво БиХ.

На јучерашњем састанку предсједника парламентарних странака у Републици Српској одлучено је да српски представници од данас неће учествовати у раду и одлучивању заједничких институција.

Састанак је одржан због ситуације узроковане одлуком одлазећег високог представника у БиХ Валентина Инцка да наметне допуне Кривичног закона БиХ којима се забрањује и кажњава "негирање геноцида и величање ратних злочинаца".


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: