ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво27/07/2021

ОТВОРЕН "ЦЕНТАР ИЗВРСНОСТИ"

 

ДОБОЈ, 27. ЈУЛА /СРНА/ - У Високој пословно-техничкој школи у Добоју данас је отворен "Центар изврсности", за потребе преквалификације и обуке дефицитарних кадрова металопрерађивачког сектора.

 

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић рекао је новинарима да је ова образована установа, реализацијом пројекта који је спроведен у сарадњи са Агенцијом за међународни развој САД /УСАИД/, обезбиједила вриједну опрему за образовање радне снаге и свих који имају потребу да се преквалификују.

"Овај модел је Министарство подржало због директне увезаности и сарадње образовног сектора и институција Владе Српске са реалним сектором", навео је Петричевић.

Он је рекао да је министарство расписало јавни тендер за набавку нових технологија и опреме, за коју каже да су кључ развоја привреде и одржавање конкуретности и продуктивности на домаћем и страном тржишту.

"Битно је да се овакви пројекти реализују и да се даје могућност младима да стицањем нових знања и обуком обезбиједе и нова радна мјеста", изјавио је Петричевић.

Он је указао да је рад на ЦНЦ оперативним центрима у дрвопрерађивачком и металопрерађивачком сектору све атрактивнији, траженији и добро плаћен.

Директор Високе пословно-техничке школе у Добоју Ладин Гостимировић каже да је укупна вриједност пројекта више од 130.000 КМ, а од тог износа преко 70.000 долара је донација Усаида.

Од опреме је набављен ласер за заваривање, виртуелни апарат за заваривање "фронијус", те три-де штампач високих перформанси, који ће бити кориштени за обуку полазника курсева који су у функцији металопрерађивачког сектора.

Према његовим ријечима, у току је јавни конкурс за полазнике курса за ЦНЦ оператера и за завариваче, за укупно 30 полазника, односно по 15 у свакој групи.

Он је најавио да у наредном периоду ова установа планира да по истом моделу, уз подршку Владе Српске и партнерски однос са привредницима, реализује низ пројеката који се односе на контролу квалитета из области информационих технологија.

Директор Канцеларије за демократизацију при Мисији Усаид у БиХ Питер Кронин током обраћања је навео да је ова организација посвећена томе да се БиХ трговински интегрише са тржиштем ЕУ, као и да се ојачају локални капацитети.

Висока пословно-техничка школа у Добоју потписала је 20. маја уговор о реализацији пројекта "ВПТШ Добој - Центар изврсности 2021".

Учешће школе у финансирању пројекта је 35 одсто, а Усаида 65 одсто.

Данашњем отварању "Центра изврсности" и презентацији уређаја, присуствовао је и начелник општине Станари Радојица Ћелић са сарадницима.


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: